Useimmin kysytyt kysymykset valmennuksesta

Mitä on ravintovalmennus?

 

Ravintovalmennuksessa tarkoitus on edistää hyvinvointia sekä yksilöllisiä tavoitteita tukevaa ruokavaliota tavalla, joka ottaa huomioon myös ruokaan liittyvät mieltymykset, ateriarytmin omaan arkeen ja esim. treeniin/urheiluun sovitettuna, muut elämäntavat syömisen näkökulmasta ja ruoanvalintaa ohjaavat yksilölliset arvot. Ravintovalmennuksessa pyritään siis löytämään se sinulle sopivin ja mielekkäin tapa syödä ja järjestää arkiruokailu omien tavoitteidesi tueksi. Ravintovalmennuksessa tarkastellaan mm. aterioiden koostumusta, ajoitusta, hankkimista ja valmistusta sekä ideoidaan maistuvia aterioita. Pidemmissä valmennuksissa on mahdollista perehtyä myös omaan ruokasuhteeseen.

Ravintovalmennus EI sisällä ruokien punnitsemista, kaloreiden laskemista, makrojen seurantaa tai tarkasti noudatettavaa ruoka-/viikko-ohjelmaa. Lähtökohtana on aina sallivan ja joustava ruokailun edistäminen omaa kehoa kuunnellen, ei kuuriluontoiset suoritukset. Ravintovalmennus ei myöskään ole sairauksiin tai syömishäiriöihin liittyvää ravitsemushoitoa.

 

Milloin kertaravintovalmennus?

 

Kertavalmennus sopii erityisesti itsenäiseen ruokailun muokkaamiseen, silloin kun kaipaat ensisijaisesti tietoa ja vinkkejä omien muutosten ja tavoitteiden tueksi. Kertavalmennus on hyvä vaihtoehto, kun ruokavaliossasi perusteet ovat jo melko hyvällä mallilla ja haluat esimerkiksi varmistaa, että ruokavalio tukee hyvinvointia/jaksamista/liikkumista. Tai jos nykyinen syöminen ei tunnu toimivalta nykyisessä arjessa ja haluaisit käytännön vinkkejä sekä ideoita ruokailuun ja ruokiin. Tai jos olet juuri siirtynyt/kiinnostunut tai pohtimassa vegaaniruokavalioon siirtymistä ja haluat tähän liittyen tietoa ja käytännön vinkkejä.

 

Miten kertaravintovalmennus toteutetaan ja mitä se sisältää?

 

Valmennuksessa täytetään ensin oston yhteydessä sinulle toimitettu esitietolomake, johon kirjataan omien tavoitteiden ja toiveiden lisäksi esimerkiksi omat mieltymykset sekä kattavasti ruokailuun liittyvät ja vaikuttavat asiat. Lomake palautetaan sähköpostitse valmentajalle, joka kysyy sinulta tarvittaessa tarkennuksia. Valmentaja koostaa sinulle kattavat ohjeet ruokavalion koostamiseen ja tämän tueksi esimerkkiviikon aterioineen. Ravintovalmennus EI sisällä ruokien punnitsemista, kaloreiden laskemista, makrojen seurantaa tai jäykästi noudatettavaa ruoka-/viikko-ohjelmaa. Lähtökohtana on aina sallivan ja joustava ruokailun edistäminen omaa kehoa kuunnellen, ei kuuriluontoiset suoritukset. Valmentajasi vastaa mielellään kysymyksiisi myös valmennuksen päätyttyä.

 

Milloin 3kk ravintovalmennus?

 

3kk ravintovalmennusta suositellaan silloin, kun ruokailuun tai ruokasuhteeseen liittyy useampia ja/tai laajempia kehityskohteita, joita on haastavaa ratkoa itsenäisesti tai lyhyellä aikavälillä. Esimerkiksi, jos tavoitteena on pysyvä painonhallinta yli- tai normaalipainoisella henkilöllä, syömiseen liittyy tunne- tai tapasyömistä tai ruokavaliossa on tarkoitus tehdä laajempia muutoksia samalla, kun arki on hyvin hektistä. Myös vatsavaivat, silloin kun niille ei ole terveydellistä syytä, vaativat tyypillisesti enemmän selvitystyötä ja kokeilua sopivan ruokavalion koostamiseksi. Pidemmän valmennuksen etuna on valmentajan tuki muutosten suunnitteluun, aikatauluttamiseen sekä seurantaan ja mahdollisuus kokonaisvaltaisempaan sekä joustavampaan lähestymistapaan. Tällöin voit itse keskittyä ennenkaikkea muutosten ja uusien tapojen toteuttamiseen käytännössä ja mahdollisia haasteita kohdatessasi voit aina kääntyä valmentajan puoleen.

Miten 3kk valmennusjakson aikana viestitään valmentajan kanssa?

Valmennusjakso toteutetaan sähköpostin välityksellä. Saat viestitellä valmentajasi kanssa niin paljon, kuin on tarpeen -- vähimmäismäärä viestittelyä valmentajasi kanssa tapahtuu viikoittain seurannan myötä. Huomaathan, että saat valmennusjaksosta eniten irti, kun olet aktiivinen valmentajasi suuntaan!

Onko Vegan Fitnessin valmentajat päteviä toteuttamaan ravintovalmennusta?

Vegan Fitnessillä ravintovalmennukset toteuttaa ravitsemusasiantuntijat Karoliina Lauslehto (TtK) ja Iiris Juntunen (ETK). Personal Training-paketteihin sisältyvä ravintovalmennus on kevyttä ravintoneuvontaa, jonka toteuttaa valitsemasi personal trainer. Kaikki valmentajamme ymmärtävät vegaanisen ruokavalion erityispiirteitä, mutta varsinaista ravintovalmennusta toteuttaa ainoastaan yllämainitut koulutetut ravitsemusalan ammattilaiset.

 

Saako vegan fitnessin palveluita ostaa, vaikkei olisi vegaani?

Toivotamme kaikki henkilöt asiakkaiksemme riippumatta siitä, millaisia ruokailutottumuksia heillä on tai millaisia ruokavalioita he noudattavat. Valmentajamme ovat ravitsemusalan ammattilaisia ja ovat päteviä antamaan ravintoneuvontaa niin sekasyöjille kuin vegaaneillekin. Valmentajamme ovat keho- ja ruokapositiivisia, eli voit tulla valmennukseemme riippumatta siitä minkä kokoinen tai kuntoinen olet, riippumatta siitä mitä syöt.

Ravintovalmennus vai ravitsemusterapia?

Ravintovalmennus sopii lähtökohtaisesti perusterveille aikuisille. Poikkeuksena ovat yksittäisten allergioiden lisäksi lähinnä hoitotasapainossa olevat sairaudet, joilla ei ole merkittävää vaikutusta ravitsemukseen. Ravitsemusterapeutin puoleen kannattaa puolestaan kääntyä suoraan, jos olet raskaana tai imetät, sinulla on ruokavalion kannalta haastavampia/useita allergioita tai keliakia, sinulla on ravitsemustilaan, ruokahaluun tai aineenvaihduntaan vaikuttava sairaus tai lääkitys, sinulla on vatsavaivoja, joiden syytä ei ole selvitetty tai sinulla on todettu suolistosairaus. Ravitsemusterapia on oikea vaihtoehto myös silloin, jos sinulla on hoitamaton tai hoidossa oleva syömishäiriö tai syömiseen ja ruokasuhteeseen liittyy esim. hyvin voimakasta ahdistusta tai häiriintyneen syömisen oireita, kuten ahmintaa. Myös merkittävän lihavuuden ja merkittävän alipainon ravitsemushoito kuuluu ravitsemusterapian puolelle. Ravintovalmennuksessa puolestaan voidaan edistää pysyvää painonhallintaa ylipainoisilla ja normaalipainoisilla.