Blogi

Mungpapu-kookoscurry riisillä

Satuin lueskelemaan eilen erään tunnetun joogin (Yogi Bhajan) opetuksia ja näkemyksiä ruuasta. Yogi Bhajan on 1929 vuonna syntynyt hengellinen johtaja, joka toi kundaliinijoogan Yhdysvaltoihin. Hän menehtyi jo vuonna 2004, mutta hänen luomansa kundaliinijoogayhteisö elää vielä vahvana ympäri maailmaa ja monet noudattavat hänen opetuksiaan. Yogi Bhajanilla oli mielenkiintoisia näkemyksiä terveydestä ja hän muunmuassa on sanonut että ruualla on suuri merkitys ihmisen terveyteen. Täältä voi lukea lisää Yogi Bhajanin ajatuksista ja esimerkiksi siitä mitä hän ajatteli mehustamisesta. Vaikka Yogi Bhajan luennoi monenlaista tästäkin aiheesta, niin eräs asia mikä erityisesti jäi mieleeni, oli se että hän suosittelee puhdistavaksi ruuaksi ja erityisesti talvella nautittavaksi mungpapuja ja riisiä vihannesten kera.

Mietin sitten, että en ole koskaan tehnyt mitään mungpavuista ja muistin, että olin jokin aika sitten ostanut mungpapuja kaappiin ja nyt voisi olla oivallinen hetki kokeilla - talvi on täällä ja lämmittävä kookoscurry mungpavuilla ei tosiaankaan kuulosta hassummalta! Löysin useammankin hyvänkuuloisen reseptin mungpapucurrylle, mutta päädyin lopulta tähän The Muffin Mythin sivuilta löytyneeseen reseptiin. Resepti kiinnosti minua muutamastakin syystä: siinä on käytetty kokonaisia kuminansiemeniä (joita rakastan!) ja toiseksi, reseptissä on 9 (!!) valkosipulinkynttä. En tiedä olenko koskaan laittanut mihinkään ruokaan noin paljon valkosipulia, mutta jos jollain häädetään flunssa ja puhdistetaan systeemi niin tällä currylla! MUNGPAPU-KOOKOSCURRY RIISILLÄ

(6 ANNOSTA)

4 rkl mautonta öljyä 1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä 9 valkosipulinkynttä murskattuna 400g tomaattimurskaa 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 1 tl kurkumaa 1 tl suolaa 1 tl cayennepippuria 9,5 dl vettä 2,4 dl kuivia mungpapuja 400g kookosmaitoa 1-2 limen mehu 1 dl tuoretta korianteria silputtuna

1. Kuumenna isossa kattilassa tilkka öljyä ja lisää kuminansiemenet. Anna paahtua hetken aikaa kunnes ne vapauttavat aromiaan. 2. Lisää pilkotut valkosipulinkynnet. Varo etteivät valkosipulinkynnet pala. 3. Lisää joukkoon tomaattimurska, tuore inkivääri raastettuna, mausteet ja anna makujen yhdistyä hetken aikaa. 4. Lisää joukkoon huuhdellut mungpavut ja vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia. 5. Testaa mungpapujen kypsyys maistamalla. Jos mungpavut ovat jo kypsiä, lisää kookosmaito ja anna makujen tekeytyä hetken aikaa liedellä. 6. Purista sekaan limen mehu ja koristele korianterilla. Tarjoile esimerkiksi naanleivän tai riisin kera. Mungpavuista sanotaan että niitä ei tarvitsisi liottaa etukäteen, mutta itse liotin omia mungpapujani yön yli vedessä. Luin netistä, että joidenkin mielestä tämä entisestään parantaa papujen imeytymistä ja vaikka mungpavut ovatkin yleisesti yksi parhaiten siedettyjä ja mahassa sulavia papuja, niin liottaminen voi edesauttaa tätä entisestään.

Curry oli erittäin helppo tehdä. Ainoa hankalampi kohta on alussa kun kuumaan öljyyn heittää valkosipulinkynnet ja pitää olla tarkkana etteivät ne saa liikaa väriä. Annoksen päälle laitoin tällä kertaa ruohosipulisilppua, sillä kaupassa oli niin nahistuneita korianteriruukkuja, etten viitsinyt kahta euroa tuhlata siihen. Curryn maku on miellyttävä, pehmeä ja maukas. Voisin kuvitella, että tätä ruokaa olisi aivan taivaallisen ihana syödä esimerkiksi sairaana (esim. flunssassa), sillä curryn pehmeä, hieman makea ja mausteinen maku yhdessä pehmeän riisin kanssa luovat kombinaation, jossa on jotain todella lohdullista! Valkosipuli ei hurjasta määrästään huolimatta juurikaan maistu ruuassa vaan kokonaisuus on hyvin harmoninen, lempeä ja miellyttävä (sanoinko miellyttävä jo tarpeeksi monta kertaa!). Vaikka mungpapucurry onkin Yogi Bhajanin mukaan erittäin terveellinen ruoka, niin se ei kuitenkaan ole pääsyy miksi tätä ruokaa kannattaisi tehdä: tämä on todella hyvää! Curry säilyy kuulemma hyvin ja sitä voi myös pakastaa helposti. Alkuperäisessä ohjeessa kerrotaan, että vaikka curry voi vaikuttaa varsin vetiseltä, niin se tekeytyy jääkaapissa ja muuttuu säilöessä entistä kiinteämmäksi ja siksi on hyvä että se onkin varsin "keittomaista".

Mungpapujen sanotaan olevan ayurvedisesti sattvista ruokaa, eli sen syöminen puhdistaa kehoa, antaa virtaa ja voimaa. Yogit uskovat että sattvisten ruokien syöminen lisää mielenrauhaa. Tiedä sitten, mutta mikäpä estää kokeilemasta jos ruokakin on näin herkullista :) Jotenkin kuitenkin voin kuvitella että tämä ruoka tekisi hyvää esimerkiksi sellaiselle, jolla on maha kipeänä tai olo muuten herkkä. Ravintoarvoiltaan mungpavut ovat myös erinomaisia ja niissä on jopa 24g proteiinia (per 100g). Pitäisiköhän mungpavuista tehdä oikea PROTEIINIPAPU, kun niissä on tuplasti enemmän proteiinia 100g kuin Valion "Profeel" Proteiinirahkassa. ;)

Ruoka oli herkullista ja sen verran nopea tehdä myös, että mielestäni tämä sopii erinomaisesti arkiruuaksi.

Kiitos Myyttiselle Muffinssille (The Mythic Muffin) loistavasta reseptistä!

#gluteeniton #reseptit #pavut #pääruoat

Katso myös nämä tekstit