Blogi

Ihana luumumurupaistos

Nyt on ihana luumusesonki ja luumuja löytää todella edullisesti kaupoista. Kahmin lähikaupassani luumuja pussiin ja mietin mitä niistä tekisin. Mieleeni tuli heti luumuista tehty murupaistos, joka on todella helppo tehdä ja tuo mieleeni ajat, jolloin asuin Englannissa. Englannissa murupaistokset ovat hyvin yleisiä jälkiruokia mutta niistä saa hyvin helposti tehtyä myös soveltuvan aamupalalle. Ajattelinkin tehdä aamupalallekin soveltuvan version tästä englantilaisesta klassikosta. Tämä luumumurupaistos on todella helppo tehdä ja sen voi laittaa uuniin muhimaan vaikka siksi aikaa kun käy aamulla koiran kanssa pienellä lenkillä tai siksi aikaa kun meditoi. Murupaistos säilyy hyvänä jääkaapissa ja sen voi myös pakastaa (ja sulattaa pakkasesta laittamalla sen uuninkestävään astiaan jäisenä ja lämmittämällä sen uunissa). Luumumurupaistoksen voi tarjoilla esimerkiksi soijajogurtin tai -rahkan kanssa tai jälkiruokana vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Ohjeen appelsiinin voi korvata esimerkiksi sitruunalla tai mandariinilla tai jättää kokonaan pois. Tällöin appelsiinimehun tilalle kannattaa laittaa vettä. Halutessasi voit laittaa muruseoksen joukkoon myös esimerkiksi pähkinöitä tai kurpitsansiemeniä, jos haluat vielä myslimäisemmän lopputuloksen.

LUUMUMURUPAISTOS (G) (KAHDELLE)

700g luumuja 2-3 rkl kookossokeria 1-2 tl kanelia 2 tl gluteenitonta jauhoseosta (tai esim. maissitärkkelystä tai perunajauhoa) 1 tl appelsiininkuorta 2 rkl puristettua appelsiininmehua MURUSEOS 1,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita 1 dl mantelijauhoa 2rkl kookossokeria 3 rkl kookosöljyä ripaus suolaa (kourallinen auringonkukansiemeniä/pähkinöitä) 1. Huuhtele luumut ja halkaise luumut keskeltä kahtia ja poista varsi ja kivi. 2. Sekoita keskenään luumut, kaneli, appelsiininkuori ja -mehu, kookossokeri ja jauhot. 3. Sekoita toisessa kulhossa keskenään muruseoksen ainekset. 4. Vuoraa uuninkestävä vuoka leivinpaperilla ja aseta luumut vuokaan. Kaada muruseos tasaisesti luumujen päälle. 5. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. 6. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Mielestäni murupaistokset ovat parhaimmillaan, jos niihin käytetään hedelmiä, joissa on itsessään jo kirpeyttä. Siksi luumut sopivat todella hyvin tähänkin: niiden syvä, voimakas mutta miellyttävän kirpeä maku sopii oivallisesti rapeaan ja makeaan murupäälliseen ja jogurtti tai jäätelö pehmentää kokonaisuutta entisestään. Aivan ihanaa!

#gluteeniton #herkut #reseptit #välipalat #aamupala #jälkiruoka

Katso myös nämä tekstit