Blogi

Eläinystävälliset kanapihvit

Elin ensimmäiset pari-kolme vegaanivuottani ilman seitania, sillä en oikein osannut valmistaa sitä itse. Koostumus jäi aina pesusienimäiseksi enkä suoraan sanottuna pitänyt siitä, että seitania piti uittaa öljypohjaisissa marinadeissa ennen paistoa. Öljyssä ei ole mitään vikaa, sillä ihmiskeho tarvitsee rasvaa, mutta rajoitetulla (fitnessdieetti) ruokavaliolla pyrin syömään mahdollisimman paljon kiinteää ruokaa, jotta pysyn kylläisenä mahdollisimman hyvin. Öljyjen sijaan suosin siis pähkinöitä ja siemeniä, jotta saan pureskella mahdollisimman paljon. Pikkuhiljaa, erilaisia reseptejä kokeillen, löysin kuitenkin oman tapani tehdä seitania ja haluan jakaa tyylini juuri sinun kanssasi!

Niin juu, tämä on muuten parasta seitania, mitä olen ikinä valmistanut (tai syönyt). Pahoittelut Vönerille - jos voisitte tehdä yrttisemmän, kanamaisemman (matalarasvaisen) version "normivönkästä", on se ehkä tämän vertaista. Ehkä. Meillä on muuten syöty noin 20-25 kiloa Vöneriä tänä vuonna... Ei ihmekään, että alamme kaivata vaihtelua. :D

Kanan rintafileet ovat tyypillistä fitnessruokaa, joten vegaanina fitnessvalmentajana haluan luonnollisesti luoda sille eläinystävällisen vaihtoehdon. Nämä hyvin maustetut kanattomat pihvit eivät kaipaa lisämarinadia, joten ne soveltuvat vallan mainiosti myös fitnessurheilijalle (myös kisakaudelle!).

Tämä saattaa myös olla kaikista yksinkertaisin seitanohje, jonka olen elämässäni jakanut. Viisi raaka-ainetta, ei kikkailua... Tämä on täydellinen "prepattava" ruoka, sillä kanaseitania voi tehdä helposti suuria annoksia kerrallaan!

En itse välitä keitetyn seitanin koostumuksesta, sillä keitetty seitan muistuttaa liikaa pesusientä. Lisäksi keitinliemen käyttäminen imee oman kokemukseni mukaan suurimman osan seitanin mausta, jonka vuoksi seitan tulisi marinoida ennen paistamista... Itse valmistan kaikki seitanruoat höyryttämällä tai uunissa paahdettuna. Koostumuksesta tulee kiinteämpää höyrytettynä kuin keitettynä, eikä seitanpihvit välttämättä vaadi paistamista. Nämä pihvit ovat siis heti käyttövalmiita!

Kanaseitan

4 annosta

Kuivat aineet:

3 dl gluteenijauhoja (itse käytän näitä)

2 rkl yrttistä kanamaustesekoitusta*

2 rkl suolatonta broilerimaustetta (itse käytän tätä)

Kosteat aineet:

1,75 dl kasvislientä

1 rkl vähäsuolaista soijakastiketta (soijattomassa versiossa käytä esim. coconut aminos'ia)

Valmistus:

- Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Sekoita kasvisliemi ja soijakastike keskenään, esimerkiksi mitta-astiassa.

- Kaada kasvisliemi-soijaseos gluteenijauho-mausteseokseen ja sekoita hyvin, kunnes saat aikaiseksi taikinapallon.

- Työstä seitantaikinaa vähintään 3 minuutin ajan, eli kunnes taikinasta tulee venyvää.

- Leikkaa seitantaikina neljään osaan (tähän tavalliset keittiösakset on muuten mainio väline!) ja taputtele taikinapallerot pihvin muotoisiksi.

- Asettele pihvit höyrytyskattilaan niin, että ne koskettavat toisiaan mahdollisimman vähän. Höyrytä pihvit höyrytyskattilassa 40 minuutin ajan.

- Nauti runsaan salaatin ja keitetyn riisin tai quinoan kanssa.

1 annos kanaseitania sisältää

141 kcal

28,5 g proteiinia

5 g hiilihydraatteja

0,7 g rasvaa

* Kanamaustesekoitus on helppo tehdä itse! Omassa kanamaustesekoituksessani on 2 rkl kuivattua salviaa, 1,5 rkl kuivattua timjamia, 1 rkl kuivattua meiramia, 3/4 rkl kuivattua rosmariinia, 1/2 rkl muskottipähkinää, 1/2 rkl rouhittua mustapippuria. Säilytän yrttistä kanamaustesekoitusta ilmatiiviissä lasipurkissa. Itse käytän sitä lähinnä seitanin ja Oumphin maustamiseen, mutta muitakin ideoita otetaan vastaan!

** Tämä ruoka on itsessään jo matalan FODMAPin ruokavalioon sopiva, mutta suosittelen tekemään broilerimausteen itse, sillä Meiran mausteseoksessa on valkosipulia ja sipulia, jotka ovat korkean FODMAPin ruoka-aineita. Voit siis sekoittaa 2 tl paprikamaustetta, 1 tl jeeraa, 1 tl karhunlaukkaa, 1 tl jauhettua korianteria ja 1 tl jauhettua pippuria ja käyttää sitä Meiran broilerimausteen sijaan. Kasvisliemissä on yleensä sipulia tai valkosipulia - käyttäisin kasvisliemen sijaan 1,75 dl vettä ja 2 rkl soijakastiketta.

Friends, not food.

Jos pohdit miksi meillä ei syödä eläimiä, suosittelen tutustumaan tähän tekstiin.

Peace, love and muscles,

Ulrika

#seitan #proteiinipitoinen #mealprep #soijaton #fodmap #pääruoka #arjenpelastus #resepti #pääruoat #reseptit #edullisetruoat #fitness

Katso myös nämä tekstit