Blogi

Maailman paras gluteeniton leipä

Tänään testiin pääsee resepti, jonka bongasin Facebookista erään ystäväni jakamana. Kyseessä on isolla nimellä varustettu leipä, joka alunperin löytyi My New Roots-blogista nimellä "The Life-Changing Loaf of bread". Kiitos hyvää -blogissa leipä on nimetty kevyesti "maailman parhaimmaksi gluteenittomaksi leiväksi". No näiden kehujen jälkeen on yksinkertaisesti pakko testata tätä reseptiä - heti! Alkuperäisessä reseptissä on makeuttajana käytetty hunajaa, mutta koska useimmat eettiset vegaanit eivät syö hunajaa, olen korvannut reseptissä hunajan vaahterasiirapilla.

HERKULLINEN GLUTEENITON SIEMENLEIPÄ

(BY MY NEW ROOTS)

2, 5 dl auringonkukansiemeniä 1 dl pellavansiemeniä 1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (itse käytin mantelilastuja ja cashewpähkinöitä) 3, 5 dl kaurahiutaleita (jos haluat varmistaa gluteenittomuuden, tarkista että kaurahiutalepaketissa on merkintä "gluteeniton") 2 rkl chia-siemeniä 3 rkl psylliumkuitujauhetta 1 tl merisuolaa 1-2 rkl vaahterasiirappia 3 rkl kookosöljyä 3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata kookosöljy esimerkiksi vesihauteessa. Voit käyttää kookosöljyä myös hetken aikaa lämpimässä uunissa (vain muutama minuutti riittää) tai sulata kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää kookosöljyyn vaahterasiirappi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula vaahterasiirappi-kookosöljy-seos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun pitkulaiseen vuokaan (tai silikonivuokaan) Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.

Resepti oli erittäin helppo tehdä. Kookosöljy vain nestemäiseksi ja kaikki ainekset sekaisin ja jääkaappiin imeytymään muutamaksi tunniksi. Kaiken kaikkiaan helpompi ja yksinkertaisempi prosessi kuin kohotetun vehnäleivän leipominen, jossa taikinan annetaan maustua ja kohota jopa päivän tai enemmän, hiivan, lämpötilojen ja täydellisten kohotusolosuhteiden kanssa pelaaminen on aina vähän niin ja näin. Tämä leipä on helppo vain sekoittaa ja laittaa lepäämään jääkaappiin hetkeksi. Ohjeesta poiketen itse pidin leipää uunissa hieman ohjetta kauemmin ja leipä oli silti mukavan kosteaa sisältä. Leipä on mukavan rapea ulkopuolelta ja sisältä pehmeä. Maku on pehmeän ja miellyttävän pähkinäinen ja siemeninen (kuten voi olettaa) ja leivässä on sen verran neutraali maku, että sen päälle voi helposti laittaa sekä suolaisia että makeampiakin päällisiä. Paahtuneet pähkinät ja siemenet leivän pinnassa antavat leivälle todella miellyttävän, rapean ja koukuttavan maun. Pähkinäosumat maistuvat hyvältä ja kokonaisuus on todella toimiva. Leipä maistuu oikein hyvältä sellaisenaan margariinin kanssa. Mahtavinta reseptissä on sen helppous ja uskon, että kuka tahansa osaisi aivan helposti loihtia tämän leivän vaikka ei olisi kummempaa kokemusta ruuanlaitosta tai leipomisesta. Jos leipää leipoo isommalle porukalle, suosittelen vähintään tuplaamaan ohjeen, sillä leivästä ei tule kovinkaan suurta tällä ohjeella ja koska se on niin maistuvaista, niin se katoaa varmasti hyvin nopeasti... Tämä leipä on lisäksi oikea terveyspommi. Sen lisäksi että leipä on gluteenitonta, on se myös suorastaan vatsaa hellivää. Pellavansiemenissä on noin 30% rasvaa, mutta tästä rasvasta lähes kaikki on tyydyttymätöntä rasvaa, jonka nähdään nykytieteen valossa olevan erittäin terveellistä ihmiselle. Pellavansiemenet saattavat tutkimusten mukaan jopa alentaa kolesterolia. Auringonkukansiemenet sisältävät mm. runsaasti seleeniä, kaliumia ja vitamiineja (mm. B-vitamiinia ja E-vitamiinia). Psylliumin taas on sanottu auttavan muunmuassa ummetuksen hoidossa. Chia-siemenet sisältävät runsaasti kuitua (38g per 100g) ja proteiiniakin on runsaasti (noin 16g per 100g). Ne sisältävät erityisen paljon omega 3-rasvahappoja, aivan kuten pellavansiemenetkin. Chia-siementen on todettu myös 2 tyypin diabetikoilla alentavan sydäntaudin riskitekijöitä (Vukran V. et al, 2007). Kaura taas sisältää beetaglukaania, jonka on sanottu olevan yksi suurimpia tekijöitä kauran terveysvaikutuksien taustalla: se muunmuassa hidastaa glukoosin imeytymistä ja tätä kautta vähentää verensokeripiikkejä. Ottaen huomioon miten terveellisistä aineksista tämä leipä koostuu ja miten miellyttävä ja koukuttava maku siinä on, on sanottava että "elämän muuttava leipä" tai "maailman paras gluteeniton leipä" eivät ole ihan ylimitoitettuja nimiä tälle pähkinäiselle herkulle. Onko tämä kuitenkaan maailman paras leipä? Sitä en menisi ihan täysin vielä tässä vaiheessa allekirjoittamaan, mutta se on varmaa, että tätä leipää tulen tekemään monesti ja että se on parempaa kuin mikään leipä mitä olen tavallisesta k-supermarketista ostanut vuosien aikana ja lisäksi se on vielä terveellistä ja kaiken lisäksi vielä gluteenitonta. Kyseessä on siis kaikin puolin aivan erinomaisen mahtava leipä.

ARVOSANA: 9/10

Kiitos "My New Roots"-blogille ihanasta reseptistä ja Kiitos hyvää-blogille leivän ohjeen esittelystä ja suomentamisesta!

#gluteeniton #leivonta #siemenet #reseptit

Katso myös nämä tekstit