Blogi

Täyteläinen sitruunapiiras

Tämä ihana vegaaninen ja gluteeniton juustokakkumainen sitruunapiiras on napattu Minimalist Bakerin ohjeesta. Etsin kesäpäivää piristämään sitruunapiiraan ohjetta ja tämä ohje sopi tarpeeseen kuin nakutettu: se on gluteeniton, vegaaninen ja kuulosti todella herkulliselta ja suhteellisen helpolta tehdä. Reseptiä kokeilleiden näkemykset leipomuksesta olivat myös ylistäviä, joten se erityisesti kannusti kokeilemaan. Minimalist Bakerin sivuilla on muitakin ihania vegaanisia reseptejä, joista monet ovat gluteenittomia ja kaikki vegaanisia. Suosittelen tsekkaamaan kyseisen sivuston! Tämä sitruunapiiras on myös soijaton ja sen raaka-aineet ovat suhteellisen prosessoimattomia ja terveellisiä (jos ei laske rasvan määrää :)).

TÄYTELÄINEN SITRUUNAPIIRAS

TÄYTE 2,4 dl cashewpähkinöitä 240g kookoskermaa (yhden 400ml kookosmaidon kerma, jonka saa helpoiten asettamalla kookosmaitotölkin jääkaappiin pariksi tunniksi) 2 rkl maissijauhoa (tai perunajauhoa) 2 ison sitruunan mehu 1-1,5 sitruunan kuori 60 ml vaahterasiirappia ripaus suolaa POHJA 2,4 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia) (tai kaurajauhoa) 2,4 dl mantelia (tai mantelijauhoa) 4-5 rkl kookosöljyä (sulatettuna) 2 rkl kookossokeria 1 rkl vaahterasiirappia ripaus suolaa 1. Liota cashewpähkinöitä kuumassa vedessä noin tunti ennen piiraan tekoa. Voit kokeilla myös lyhyemmällä tai pidemmällä ajalla. 2. Lisää mantelit, kaurahiutaleet, kookossokeri ja suola blenderiin ja blendaa ne tasaiseksi ja sileäksi. Jos sinulla on jo valmiiksi mantelijauhoa ja kaurajauhoa, voit jättää tämän vaiheen tekemättä. 3. Lisää manteli-kaura-kookossokeri-sekoituksen joukkoon vaahterasiirappi ja kookosöljy. Lisää kookosöljyä ensin 4rkl ja lisää vasta jos tarvitsee lisää. Sekoita tasaiseksi. Massan tulisi muistuttaa märkää hiekkaa. 4. Painele pohjaseos leivinpaperilla vuorattuun uuninkestävään astiaan, esimerkiksi 20cmx20cm neliövuokaan tai 20-24cm ympyränmalliseen piirasvuokaan. 5. Kaada cashewpähkinöistä vesi pois. 6. Jauha tehosekoittimessa täytteen ainekset: huuhdellut cashewpähkinät, kookoskerma (yhden kookosmaitopurkin kova kermaosa), kahden sitruunan mehu, sitruunankuori, maissijauho ja suola. 7. Paista pohjaa uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen nosta lämpöä 190 asteeseen ja paista 5-8 minuuttia lisää kunnes pohjan reunat saavat kauniin kullankeltaisen sävyn ja pohja on kauniin värinen. 8. Poista pohja uunista ja laske lämpö takaisin 175 asteeseen. Anna pohjan viilentyä hetken aikaa kun odotat että uunin lämpö laskee. 9. Lisää pohjan päälle täyte. Näpäytä kakkua kevyesti keittiön tasoa vasten jotta ilmakuplat poistuvat täytteestä. 10. Paista kakkua 175 asteessa noin 20-25 minuuttia. Reunat näyttävät hieman kuivilta ja keskusta voi olla hyllyvä mutta ei juokseva. 11. Anna jäähtyä 10minuuttia ja siirrä sen jälkeen tekeytymään jääkaappiin noin 4 tunniksi, mieluiten yön yli. 12. Säilyy 4 päivää jääkaapissa, mutta parhainta seuraavat 2 päivää tekemisestä. 13. Tarjoillessa voit ripotella päälle tomusokeria ja koristella sitruunankuorella tai sitruunanlohkoilla.

Resepti oli helppo tehdä ja noudattaa hyvin tyypillistä juustokakun reseptin kaavaa. Ensin tehdään pohja ja sen jälkeen sekoitetaan täytteen ainekset. Helppoa! Piiraasta sanottiin, että se muistuttaa koostumukseltaan juustokakkua ja se houkutti tätä juustokakkurakastajaa erityisesti. Unohdin kakkupohjan uuniin kun tein tätä postausta ja pohja tummui ehkä hitusen liikaa. Täyte myös halkeili uunissa - ehkä pidin piirakkaa liian kauan uunissa tai ehkä sitruunani eivät olleet ihan yhtä mehukkaita kuin alkuperäisessä reseptissä. Tämä ei kuitenkaan makua haitannut, nimittäin tämä sitruunapiiras oli aivan uskomattoman kermainen, täyteläinen ja samaan aikaan sitruunainen - juuri sellainen kuin sitruunapiiraan kuuluukin olla! Tämä piiras on ehkä paras piiras mitä olen koskaan tehnyt itse: maku on ihanan sitruunainen ja niin täyteläinen samaan aikaan. Ilman sitruunan leikkaavaa happamuutta, piiras voisi olla liiankin täyteläinen, mutta sitruunan kirpeys yhdistettynä kermaisuuteen tekee kokonaisuudesta aivan täydellisen. Koostumuksessa on paljonkin juustokakkumaisuutta ja se on sen verran kiinteä, että sen voi helposti ottaa vaikka evääksi ja syödä kädestä ilman ruokailuvälineitä. Piiras oli myös niin helppo tehdä, että teen taatusti tätä vielä uudelleen.

#gluteeniton #leivonta #herkut #herkku #sitruuna #juhlat #soijaton #reseptit

Katso myös nämä tekstit