Blogi

Prohvelit eli vegaaniset proteiinivohvelit

Kirjoitin aikaisemmin bodariystävällisistä välipaloista, eli nyhtökaurapalleroista ja proteiinipannukakuista. Ajatus proteiinivohveleista oli hautunut mieleni syövereissä jo useamman viikon ajan, joten sain vihdoin aikaiseksi lainata äidiltäni vohvelirautaa ja kokeilla tätä. Sama resepti kuin pannareissa, skaalattuna yhdeksi annokseksi. Pidemmittä puheitta, tässä oma prohvelireseptini!

Tein tästä myös matalan FODMAPin version, joka sattuu olemaan myös gluteeniton ja soijaton. Tämäkin versio löytyy tästä tekstistä, eli jatkahan skrollailua.

Nämä vohvelit ovat superkuohkeita ja herkullisia. En voi varmaan hehkuttaa tarpeeksi, eli sun täytyy kokeilla itse. Nämä mahtuvat muuten varsin helposti myös dieetillä olevan bodarin ruokavalioon *vink* (Tätä tekstiä kirjoittaessani olen välidieetin viikolla 7)

Kokeilitko vohveleita? Kerro toki kommentteihin, mitä tykkäsit!

Prohvelit eli proteiinivohvelit (1 annos)

1,25 dl täysjyvävehnäjauhoja

0,25 dl proteiinijauhetta*

2 tl leivinjauhetta

1,25 dl vettä tai sokeroimatonta soijamaitoa

1 tl öljyä paistamiseen

- Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa ja lisää vesi nopeasti sekoittaen. Taikinasta tulee todella kuohkeaa, joten älä ylityöstä taikinaa tai saat sitkeitä vohveleita.

- Esilämmitä vohvelirauta (tai paistinpannu, jos haluat lettuja) ja paista vohveli, kunnes saat siihen kevyen kullanruskean pinnan. Meillä oli käytössä vohvelirauta, jossa oli lämpötilan säätö asteikolla 0-7, käytin säätöä 6.

- Koristele vohveli omilla lempihedelmillä ja -marjoilla. Oman vohvelini päällä on myös sokeritonta siirappia. Jos en olisi välidieetillä, käyttäisin vaahterasiirappia.

* Proteiinijauheesta: suosittelen testaamaan sekä makeuttamatonta että makeutettua proteiinijauhetta. Meillä on käytössä makeutettu proteiinijauhe, joten en käytä erillistä makeutusta. Jos käytössäni olisi makeuttamaton proteiinijauhe, makeuttaisin vohvelini todennäköisimmin ripauksella steviaa. Eri proteiinijauheissa on leivonnassa vähän erilainen koostumus, joka kannattaa huomioida. Pelkästä karkeasta herneproteiinijauheesta tuskin tulee silkkisen pehmeää uunissa tai pannulla ;)

Oma suosikkini on ehdottomasti Nutri-Plus -valmistajan 3k-proteiinijauhe, jota käytän päivittäin. Nutri-Plussan koostumus on muutenkin tähän päivään mennessä maistamistani vegeproteiineista kaikista paras, veteen sekoitettuna muistuttaa heraa. Makuvaihtoehtoja löytyy runsaasti. Tämä ei siis ollut maksettu mainos, mä vaan tykkään tosi kovasti :D

Tiedän, että lukijoissani on myös jonkun verran sekasyöjiä ja lakto-ovoja (tervetuloa vegaaniseen maailmaan <3). En ole koskaan tehnyt heralla proteiinipannareita tai -vohveleita, joten en tiedä miten hera käyttäytyy pannulla. Olen kuitenkin kuullut, että heralla leivoksista tulee herkästi sitkeitä ja koostumus muuttuu "kumiseksi", joten jos kaapista ei vielä löydy vegeprotskuja, nyt voisi olla hyvä hetki hankkia!

Yhdessä vohvelissa on noin 19 grammaa proteiineja, 45 grammaa hiilihydraatteja ja 7 grammaa rasvaa (1 tl paistoöljy mukaan laskettuna)

Matalan FODMAPin versio proteiinivohveleista (1 annos)

1,25 dl kaurahiutaleita blendattuna kaurajauhoiksi

1 tl psylliumia tai pellavansiemenrouhetta

0,25 dl herne- tai riisiproteiinijauhetta (herkkävatsaiselle makeuttamaton versio)*

1 rkl sokeria tai vaahterasiirappia

2 tl leivinjauhetta

1,25 dl vettä

1 tl öljyä paistamiseen

- Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää vesi (ja vaahterasiirappi, jos käytät nestemäistä makeutusta). Anna taikinan tekeytyä muutaman minuutin ajan.

- Esilämmitä vohvelirauta (tai paistinpannu, jos haluat lettuja) ja paista vohveli, kunnes saat siihen kevyen kullanruskean pinnan. Meillä oli käytössä vohvelirauta, jossa oli lämpötilan säätö asteikolla 0-7, käytin säätöä 6.

- Koristele vohveli ruokavalioosi sopivilla lempihedelmillä ja -marjoilla ja halutessasi myös vaahterasiirapilla.

*Herne- ja riisiproteiini on Monashin appin mukaan matalan FODMAPin ruokavaliota noudattavalle "turvallinen" valinta.

P.S. Näissä kuvissa vieraili muuten oma rescuechihuahuani Mahatma, joka lievästi sanottuna himoitsi mun banaanisiivuja. Meidän eläinlääkäri naureskelee iloisesti mun koirille, kun vuosirokotuksissa ja muissa vastaavissa tilanteissa kaivan laukustani banaanin koiria varten. Eläinlääkäri voisi tehdä vaikka pieniä leikkauksia mun koirille eikä ne huomaisi mitään, kunhan mulla on banaani kädessä. Muuten meidän koirat syö toki ihan "tavallista" ruokaa, hedelmät ja kasvikset toimittavat meillä lähinnä herkkujen virkaa.

#soijaton #nopeatruoat #lisäravinteetjaravintolisät #resepti #leivonta #fodmap #ruokavalio #gluteeniton #jälkiruoka #proteiinipitoinen #edullisetruoat #mealprep #aamupala #välipalat #herkut #fitness #vegaaniurheilu

Katso myös nämä tekstit