Blogi

Vegaaninen mozzarella

Olen jo monta viikkoa kehitellyt sitä "täydellistä" vegaanisen mozzarellan reseptiä ja nyt tuntuu että tämä on ainakin niistä versioista mitä olen kokeillut, niin hiotuin ja parhain! Kun kauppoihin ilmestyi Plantin maustamatonta Soya jogurttia ja kun se aidosti maistui mielestäni maidosta valmistetulta happamalta jogurtilta, ajattelin että tätä jogurttia olisi mahtava kokeilla juustoon! Vegaanisista juustoista usein puuttuu se hapan maku, mikä usein on tyypillinen maitopohjaisissa juustoissa ja ajattelin, että tällä jogurtilla voisi mahdollisesti saada vegejuustoista entistä herkullisempia.

Niinpä lähdin kehittelemään vegaanista mozzarella reseptiä soijajogurtin ympärille ja sainkin syödä aika monta tomaatti-mozzarella-leipää tässä matkan varrella. En valita! ;) Herkullista oli.

Tässä kuitenkin resepti, joka tällä kikkailulla päätyi miellyttävimmäksi. Kokeile ihmeessä ja kerro muistuttaako tämä sinua mozzarellasta! Minusta kyllä. :) Tämä mozzarella sopii parhaiten salaattiin, leivän päälle, kylmiin ja lämpimiin voileipiin. Tämä mozzarella ei sula kovinkaan hyvin, mutta lämmitettäessä pehmenee hieman ja on hyvää niinkin, mutta se ei menetä muotoaan samalla tavalla kuin perinteinen maitomozzarella. En siksi käyttäisi sitä esimerkiksi lasagneen (ellei laita lasagnen sisään eikä haittaa jos se ei ole täysin sulanut vaan on säilyttänyt jonkin verran muotoaan). Kannattaa kuitenkin ehdottomasti testata jos tämä mozzarella sopisi sinun leivän päällesi tai salaatin täytteeksi. Omaksi lempparikseni on muodostunut ja olen tehnyt tätä jo monen monta kertaa!

VEGAANINEN MOZZARELLA

1,5 dl cashewpähkinöitä 2 dl Planti soijajogurttia (Eko Soygurt Naturell Plain) 1 -2 tl himalayan suolaa * 1 rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa 5 rkl tapiokatärkkelystä (perunatärkkelys ei käy) 1,5 dl vesi 1-3 rkl hiivahiutaleet (itse laitan yleensä 3 rkl) * (1 tl hyvälaatuista oliiviöljyä) ** (sipuli/valkosipulijauhetta ripaus) *** + vettä astiaan ja 1 tl suolaa

*Itse laitan yleensä 2 tl tai 1,5 tl suolaa, jolloin mozzarellasta tulee maitomozzarellaa suolaisempaa. Itse pidän tästä koska mielestäni siinä on silloin enemmän makua, mutta jos haluat perinteisempää hyvin mietoa mozzarellaa, laita esim. 1 tl suolaa ja esimerkiksi 1 rkl oluthiivahiutaleita. **Oliiviöljy ei ole pakollinen ja suosittelenkin laittamaan sitä vain jos sinulla on oikeasti mielestäsi hyvänmakuista oliiviöljyä. ***ripaus sipulijauhetta tai valkosipulijauhetta tuo mukavaa makua mozzarellaan mutta silloin eroaa hieman perinteisestä mozzarellasta maun suhteen, koska perinteinen mozzarella on hyvin mietoa.

1. Laita cashewpähkinät likoamaan veteen vähintään 3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin. 2. Kaada vesi pois cashewpähkinöistä. 3. Laita cashewpähkinät ja vesi tehosekoittimeen ja sekoita kunnes saat silkkistä cashewmaitoa. 4. Lisää muut ainekset tehosekoittimeen. Sekoita täydellä teholla kunnes saat silkkistä nestettä. Kannattaa sekoittaa kunnolla, koska mitä silkkisempää saat nesteestä, sen silkkisempää mozzarellaa saat. 5. Laita neste kattilaan ja sekoittele noin 5 min ajan keskilämmöllä. Kannattaa sekoittaa kunnolla, sillä se auttaa myös mozzarellan koostumuksen kanssa. Neste alkaa saostua ja lopulta muuttuu niin kiinteäksi että kun sitä ottaa lusikalla niin se ei tipahda lusikasta. Massa myös alkaa tulla yhteen kattilassa. Tässä vaiheessa voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. 6. Ota iso astia, johon laitat mahdollisimman kylmää vettä ja noin 1 tl suolaa. 7. Ota kaksi isoa ruokalusikkaa ja lusikoi mozzarellaa veteen palloina. Tästä reseptistä tulee noin 7-8 keskikokoista mozzarellapalleroa. 8. Laita kippo mozzarelloineen jääkaappiin viilenemään ja anna viilentyä vähintään 30min - 1h. 9. Tarjoile haluamallasi tavalla. 10. Kun mozzarella on jäähtynyt ja on kiinteää, voit ottaa ne pois vedestä ja säilöä esimerkiksi minigrip-pussissa, ilmatiiviissä astiassa tai elmukelmussa. Mozzarella säilyy noin 4 päivää hyvänä jääkaapissa.

#juusto #gluteeniton #juhlat #lisukkeet #reseptit

Katso myös nämä tekstit