Blogi

Valkoinen nyhtökaurapizza (pizza bianco)


Sain tänä aamuna inspiraation tehdä pizzaa (pizzan tekeminen on jotenkin niin rentouttavaa!) ja lopputuloksena syntyi valloittavan ihana valkoinen nyhtökaurapizza. Pizzassa maistuvat herkullinen cashewkermakastike, rapea nyhtökaura, pehmeä peruna ja ihanat yrtit. Pizza on helppo tehdä ja sitä voi syödä vaikka aamupalaksi, kuten itse tein! Nyhtökaurasta tulee pinnasta ihanan rapeaa, sipulista tulee pehmeää ja makeaa ja peruna sopii niin hyvin valkoisen pizzakastikkeen kanssa. Suosittelen testaamaan! Pizzapohjan ohjeet ovat oikeastaan aina vegaanisia ja voit käyttää mitä vain hyväksi havaitsemaasi pizzapohjan ohjetta. Itse tein tällä kertaa ihan summittain pizzapohjan (kuten aina teen).

VALKOINEN NYHTÖKAURAPIZZA

pizzataikina (ohje alla) noin 100 g nyhtökauraa (nude) 1/2 isosta sipulista 1 iso peruna tai 2 pientä perunaa 1 tl kuivattua timjamia 1 tl kuivattua rosmariinia 1 rkl hyvää oliiviöljyä 3 dl cashewkermaa (ohje alla)

1. Valmista pizzapohja. 2. Valmista cashewkerma. 3. Mausta nyhtökauraa suolalla. 4. Kuori perunat sekä sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. 4. Laita täytteet pizzan päälle; ensin cashewkerma, sen jälkeen nyhtökaura, perunasuikaleet, sipuli ja päälle kuivattu timjami ja rosmariini. Lorauta pizzan päälle hieman hyvää oliiviöljyä. 4. Paista uunissa noin 225 astetta noin 10 minuuttia.

Nyhtökaurapizza ennen uuniin laittoa

CASHEWKERMAKASTIKE

1,5 dl cashewpähkinöitä 2 rkl hyvää oliiviöljyä 3 rkl oluthiivahiutaleita 1-1,5 tl suolaa 2 valkosipulin kynttä 1 - 1,5 dl vettä 1. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja kaada cashewpähkinöiden päälle. Anna pähkinöiden pehmentyä noin 30min - 2h. 2. Kaada vesi pois ja lisää cashewpähkinät tehosekoittimeen. 3. Lisää kaikki muut ainekset. 4. Sekoita kunnes saat silkkistä kastiketta. Lisää tarvittaessa vettä. 5. Kastike saa olla aika suolaista, sillä se on pizzan makua kantava elementti. 6. Kaada kastike pizzapohjan päälle ja lisää muut ainekset.

Nyhtökaurapizza otettuna uunista. Nam!

PIZZAPOHJA

2 dl lämmintä vettä puolikas pussi kuivahiivaa 0,5 tl sokeria 1-2 rkl hyvää oliiviöljyä noin 4-5 dl luomuvehnäjauhoja 0,5 tl suolaa 1. Ota hanasta kuumaa vettä niin että pystyt juuri sormella koskemaan siihen ilman että polttaa, mutta niin että se on kuitenkin selvästi lämmintä (noin 42 asteista). 2. Laita kippoon vesi ja kuivahiiva sekä sokeri. Anna olla, älä sekoita. 3. Kuivahiiva alkaa käydä sokerin ja veden vaikutuksesta ja kun vesi alkaa mukavasti kuplia, liikkua ja muodostaa vaahtoa, tiedät että hiiva on ok. Tähän menee noin 5-10min. Mikäli näin ei käy, olet käyttänyt joko liian kylmää vettä tai hiiva on kuollut ja tällöin ei kannata alkaa tehdä pohjaa vaan aloita alusta. 4. Sekoita hiivavesiseosta ja lisää jauhoja noin puolet sekä suola. Sekoittele ja lisää oliiviöljyä. 5. Lopuksi lisää jauhoja ja jatka sekoittamista käsin. Taikina saa olla aika pehmoista ja voi tarttua käsiinkin jonkin verran. 6. Laita esimerkiksi muovipussi tai puhdas keittiöpyyhe taikinakulhon päälle ja laita vedottomaan lämpimään paikkaan kohoamaan. Itse käytän mikroa - huom! Mikroa EI SAA LAITTAA PÄÄLLE. :) Vaan vain kylmään mikroon istumaan. Pizzataikina voi kohota 30minuutista aina moneen tuntiin. Voit myös tehdä taikinan, kohottaa sen ja sen jälkeen laittaa sen elmukelmuun jääkaappiin odottamaan kunnes haluat tehdä pizzan. Taikina säilyy noin 2-3 päivää. 7. Kaada taikina leivinpaperille ja muotoile siitä ympyrä/neliö/sydän/mikä vain. Levitä täytteet ja paista uunissa noin 225 asteessa noin 10 min.

#nyhtökaura #juhlat #reseptit

Katso myös nämä tekstit