Blogi

Nyhtökaura-parsakaalipiirakka


Olen tehnyt tällaista vastaavanlaista piirakkaa monen monta kertaa, mutta tästä tuli nyt niin herkullista, että tämän päätän nyt julkaista täällä! Alkuperäinen piirakkatäyteohje on Cilantro & Citronella -blogin "vegan quiche lorraine", eli vegaaninen 'pekonipiirakka', mutta olen tehnyt monenlaisia versioita tästä tekemällä hieman erilaisen pohjan, erilaiset täytteet ja kokeilemalla hieman erilaisia mausteita ja hiukan erilaisia koostumuksia. Pääosassa piiraassa on kikhernejauhoista tehty, kananmunamaista koostumusta muistuttava täyte, jonka muita makupareja voi vaihdella oman makunsa mukaan. Tällä kertaa tein savuista rapeaa nyhtökauraa ('pekonia') ja parsakaalia. Lopputuloksesta tuli todella hyvä! Resepti on sellainen että se maistuu ihan varmasti myös sekasyöjille, sillä piiras ei ole mikään "mauton tylsä kasvispiirakka", vaan täynnä proteiinia, se on täyttävä, täynnä makua ja suolaisen savuinen nyhtökaura maistuu kyllä ihan kaikille! Piiraasta saa helposti gluteenittoman - teet vain pohjan gluteenittomana. Itse olen tehnyt niin myös usein ja oikein hyvää tulee. Voit käyttää esimerkiksi tätä gluteenittoman piirakkapohjan reseptiä (jätä vain sokerit pois ja lisää hiukan suolaa). Nyhtökaurassa on alle 0.1% gluteenia, mutta täysin gluteenittoman esim. keliaakikolle saat esimerkiksi käyttämällä savutofua tai härkistä (on nykyään gluteenitonta, mutta varmista syöjältä itseltään onko ok).

Koostumus on piirakassa todella hyvä. Kun sen ottaa uunista, se voi sisältä olla hieman kostea, mutta jääkaapissa ja viiletessään se kiinteytyy ja siitä tulee niin kiinteä, että sitä voi helposti pakata mukaan vaikkapa töihin lounaaksi tai evääksi, koska sitä voi syödä ihan käsin, koska piiras ei murene käsiin. Täytteitä voit vaihdella loputtomasti. Nyhtökaura-parsakaali, minkä esittelen tässä, on oikein hyvä, mutta muita mitä olen kokeillut ovat esim. aurinkokuivattu tomaatti ja kesäkurpitsa, paahdettu sipuli ja rapea savutofu. Resepti voi kuulostaa pitkälta tai vaikealta, mutta se ei tosiaankaan ole sitä! Tämä on todella helppo resepti ja kun kerran olet sen tehnyt, niin voit sen jälkeen varioida loputtomasti siitä omannäköisiä ihania versioita! Käytännössä teet vain piirakkapohjan ja täytteen ja kaadat täytteen pohjaan ja paistat. Helppoa! Piirakka säilyy hyvin jääkaapissa ainakin 3-4 päivää ja maku senkun paranee!

NYHTÖKAURA-PARSAKAALIPIIRAKKA

TÄYTE 2 dl kikhernejauhoa (gram-jauho) 5 dl vettä 1 rkl omenaviinietikkaa 1 kasvisliemikuutio noin 0,5-1 tl suolaa ripaus mustapippuria 1/4 tl kurkumaa (ei pakollinen, vain väriä varten) 1 tl paprikajauhetta 1 tl sipulijauhetta ripaus chiliä tai chilirouhetta 1/2 parsakaali (kukintoja + varsi) 1-2 kpl kevätsipulia NYHTÖKAURA noin 60-70g nyhtökauraa (nude tai tomato) 2-5 tippaa Poppamies-nestesavua 1/2 tl paprikajauhetta (tai savupaprikaa) ripaus suolaa 1/2 tl tomaattipyrettä (ei pakollinen) POHJA (voit käyttää myös mitä tahansa muuta haluamaasi suolaista piirakkapohjareseptiä) 3 dl vehnäjauhoa 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 2,5 rkl öljyä noin 1,5 dl vettä POHJAN OHJE: 1. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Käytä vettä vain sen verran että taikina tulee yhteen. Älä vaivaa liikaa, koska gluteeni aktivoituu ja silloin taikinaa on vaikea kaulita. 2. Kaulitse taikina niin että se peittää hyvin käyttämäsi piirakkavuoan tai kakkuvuoan pohjan. 3. Jos käytät kakkuvuokaa, jossa on irrotettava pohja, laita irrotettavan pohjan päälle leivinpaperia ja napauta reunat kiinni. Revi tai leikkaa ylimääräinen leivinpaperi ulkopuolelta pois. 4. Asettele taikina kakkuvuokaan pohjalle ja hieman sivuille. 5. Laita taikina pakastimeen siksi aikaa kun uuni lämpenee. 6. Anna taikinan olla pakkasessa noin 15-20 minuuttia. 7. Painele taikinan pohjaan pari reikää ja paista uunissa noin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Valmista tällä aikaa täyte. 8. Ota kakkuvuoka uunista ja lisää täyte. TÄYTTEEN OHJE: 1. Mausta nyhtökaura erillisessä kipossa. 2. Pilko puolikas parsakaali ja sen varsi sekä kevätsipuli. Säästä osa kevätsipulista koristelua varten. 3. Sekoita erillisessä kipossa 2,5 dl vettä, kikhernejauhot, 1 rkl omenaviinietikka, mausteet ja kevätsipuli sekä suola. Laita ensin hieman vähemmän suolaa ja tarvittaessa voit lisätä kokoonkeittämisen jälkeen suolaa lisää. 4. Sekoita hyvin niin että seos on tasaista. 5. Laita kattilaan loput vedestä, noin 2,5 dl ja kasvisliemikuutio. 6. Anna veden kiehua ja sen jälkeen lisää kikherneseos. 7. Laske hellan lämpö pienelle ja hämmennä seosta jatkuvasti noin 5 minuutin ajan. Seos saostuu huomattavasti ensimmäisen 1 minuutin aikana, mutta jatka sekoittamista ja lämmittämistä noin 5 minuuttia, jotta kikherneen karvas maku poistuu. (Voit tässä vaiheessa maistaa varovaisesti seosta ja lisätä mausteita, esimerkiksi suolaa. 8. Laita valmistamasi pohjan pohjalle parsakaalin varren paloja sekä muutama parsakaalin kukinto. Kaada kikherneseos pohjan päälle ja tasoita lusikalla. 9. Laita täytteen päälle muutama parsakaalin kukinto sekä ripottele nyhtökaura tasaisesti päälle. 10. Paista uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. 11. Koristele kevätsipulin paloilla. (Piiras saattaa olla uunista ottamisen jälkeen hieman kostea sisältä, mutta viiletessään se jähmettyy entisestään.) 12. Nauti esimerkiksi hyvän salaatin ja kuplivan juoman kanssa.

#juhlat #leivonta #reseptit #gluteeniton #nyhtökaura

Katso myös nämä tekstit