Blogi

Maailman paras linssikeitto

Tämä Jolie.fi-sivustolla julkaistu linssikeitto on aivan uskomattoman herkullista! Tätä keittoa on tarjoiltu illanistujaisissa useamman kerran ja joka kerta se on saanut ylistävän vastaanoton - myös "minä syön vain lihaa!"-sekasyöjiltä. Parasta tässä keitossa on se, että se on myös todella nopea ja äärimmäisen helppo tehdä. Tein taas yhtenä iltana tätä keittoa illalliseksi ja päätin että nyt olisi sopiva aika jakaa tämä ihana resepti myös blogin puolella. Keiton seuraksi voi hyvin laittaa esimerkiksi Oatly Creme Fraichea, maustamatonta sokeroimatonta soijajogurttia tai paistaa pinnalle rapeita tofupaloja. Olen itse tehnyt reseptin aina täysin vegaanisti ja tässäkin blogissa resepti on muutettu täysin vegaaniin muotoon. Nam!

MAAILMAN PARAS LINSSIKEITTO

(6 ANNOSTA) (YELLOW MOOD)

2 rkl kookoöljyä tai margariinia paistamiseen 1 iso sipuli tai 2 pientä 3 valkosipulinkynttä 2 tl kurkumajauhetta 1 tl inkiväärijauhetta 1/2 tl cajunmausteseosta 1,5-2 rkl laadukasta puhdistamatonta suolaa 400 g tomaattimurskaa 400 g chilitomaattimurskaa 1,1 l vettä 3 dl punaisia linssejä kuivana 2 dl kookoskermaa tai kaurakermaa

Huuhdo linssit huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja laita ne mausteiden sekä kookosöljyn/margariinin kanssa kattilaan. Kuullota kevyesti miedolla lämmöllä, mutta älä päästä raaka-aineita ruskistumaan. Lisää joukkoon vesi sekä tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit. Anna keiton kiehua 30 minuuttia ja lisää vielä kerma joukkoon. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.

(Pieni huomio: mikäli keitto maistuu valjulta, olet käyttänyt siihen liian vähän suolaa.)

Valitettavasti myöhäisen illan pimeys ja huonot valotusolosuhteet eivat anna oikeutusta tälle yksinkertaiselle, mutta uskomattoman monitahoiselle, ihanalle linssikeitolle. Keitossa on sopivasti potkua ja kermaisuutta ja intialaiset mausteet tulevat mukavasti läpi, mutta ei kuitenkaan liikaa. Olen käyttänyt keittoon myös tuoretta inkivääriä ja se sopii siihen myös erinomaisesti. Vaikka keitossa on suhteellisen yksinkertaiset ainekset, keitto on silti täynnä makua ja monivivahteisuutta.

Oman kokemukseni mukaan tähän keittoon ei kannata kuitenkaan laittaa vain chilitomaattimurskaa, ellei pidä erityisen tulisesta, sillä ainakin oman lähikauppani chilillä maustettu tomaattimurska (Rainbow) on sen verran ytyä tavaraa, että oma kieleni ei kestäisi sitä ilman perus-tomaattimurskan tasoittavaa vaikutusta - mutta chili kuitenkin ehdottomasti kuuluu tähän keittoon. Jos kaapistasi ei löydy chilitomaattimurskaa, niin joukkoon voi lisätä esimerkiksi chilitahnaa - sekin toimii.

Sen lisäksi, että tämä keitto on todella hyvää, niin se on myös hyvin edullista. Mausteita, linssejä ja kasvikermaa. Punaiset linssit ovat myös hyvin terveellisiä: niissä on paljon proteiinia (24g/100g kuivana), vain vähän rasvaa ja paljon kuituja. Tämä keitto sopii myös erinomaisesti ayurvediseen ruokavalioon. Punaiset linssit sopivat erityisen hyvin vata- ja kapha-tyypeille. Tämän keiton helppous, yksinkertaisuus ja suuri suosio, jota se on saavuttanut monissa illanistujaisissa, ovat oivia merkkejä siitä että keitossa on jotain hieman maagista. Niin minustakin, siksi keitto onkin yksi ehdoton suosikkikeittoni.

#linssi #keitto #pääruoat #reseptit #arjenpelastus #gluteeniton #edullisetruoat

Katso myös nämä tekstit