Blogi

Lehtikaalilla ja linsseillä höystetty makaronilaatikko

Selasin Pidempi korsi -blogia ja vaikka blogissa oli toinen toistaan herkullisemman näköisiä ruokia, keskiviikko-illan testaukseen valikoitui jostain määrittämättömästä syystä lehtikaalilla ja linsseillä höystetty makaronilaatikko. Tämä ruoka näytti sopivan arkiselta, mutta myös hieman omalaatuiselta erityisesti ruokahiivahiutaleiden, lehtikaalin ja chilin vuoksi ja päätin testata reseptiä.

LEHTIKAALI & LINSSIT -MAKARONILAATIKKO

BY PIDEMPI KORSI

- 400g makaronia (gluteenitonta halutessasi) - 5 suurehkoa lehtikaalinlehteä (n. 100g) - tölkki vihreitä linssejä (285g) - 2-3 valkosipulinkynttä - ½-1 tl chilitahnaa esim. sambal oelek - ½ tl hienoa merisuolaa - 1 tl rouhittua mustapippuria - 2 tl luomu kasvisliemijauhetta - 1 dl ravintohiivahiutaleita - 2 dl kaurakermaa - oliiviöljyä

Ohje:

- Poista lehtikaalista varret ja lehtiruoti. Leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi.

- Valuta ja huuhtele linssit valmiiksi.

- Esikeitä makaronit, noin puolet täydestä keittoajasta riittää.

- Samalla kun makaronit porisevat ota paistinpannu toiselle levylle ja lorauta panulle oliiviöljyä.

- Purista pannulle valkosipulinkynnet ja lisää joukkoon chilitahna.

- Heitä joukkoon lehtikaali ja linssit. Mausta ja lisää myös ravintohiivahiutaleet. Lehtikaali kutistuu reilusti pannulla.

- Valuta vesi pois makaroneista ja sekoita paistoksen joukkoon.

- Sivele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä ja kumoa makaronit sisään.

- Kaada joukkoon kaurakerma.

- Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

Valitessani raaka-aineita lähikaupassa huomasin, että reseptiin kuuluvaa Samba Olek-chilitahnaa löytyy monenlaista ja varsin monessa tuotteessa oli chilin sijaan käytetty cayennepippuria. Valitsin Go-Tan nimisen chilitahnan, sillä noh, minusta chilitahnassa pitää olla chiliä eikä vettä ja cayennepippuria (täytyy tosin myöntää, että en ole mikään chilitahnojen suurkuluttaja, korjatkaa jos olen aivan väärässä!).

Ruoka oli helppo tehdä ja ohjeita oli helppo seurata. Kokonaisuudessaan ruuan valmistumiseen meni ehkä noin 50 minuuttia (josta 30 minuuttia oli uuniaikaa). Ei siis ihan mahdoton tehtävä arki-illalle, varsinkin kun ruuan kypsentyessä uunissa voi touhuta kaikenlaista muuta.

Valmistusvaiheessa lisäsin hieman ohjetta enemmän chilitahnaa, sillä maistettuani linssi-lehtikaali-muhennosta mielestäni chili ei juurikaan maistunut läpi. Lisäksi kaurakermaa käytin Oatlyn kokonaisen 250 ml purkin.

Makaronilaatikko onnistui mielestäni yli odotusten. Lehtikaalin, makaronin ja linssien liitto yhdessä mausteiden kanssa oli mielenkiintoinen, miellyttävä ja jännittävä samaan aikaan. Makaronilaatikossa on tutut turvalliset perusmaut, joita kuitenkin chili ja muut maut täydentävät mukavasti, tehden tästä mukavan erilaisen arkiruuan. Lehtikaalta tulee harvemmin käytettyä ruuan seassa ruuanlaitossa, joten tämä oli todella positiivinen kokemus lehtikaalin hyödyntämisestä ihan arkisessa kokkauksessa. Lehtikaali maistuu mukavasti, mutta on kuitenkin yllättävän mieto ja sitä oli mielestäni laatikossa sopiva määrä. Ravintohiivahiutaleet antavat laatikkoon kivaa makua ja erityisesti tuoksua, mutta syödessä sitä on vaikea erikseen havaita kaikkien muiden makujen keskeltä. Minulla laatikko ei pysynyt kasassa erityisen hyvin, johtuen tietenkin kananmunan puutteesta ohjeessa, mutta kukapa kaipaa yhteen liiskatuneitta makaroneja - eikös se makaronilaatikkokeko kuitenkin hajoteta lautasella ennen syömistä! Testasin laatikkoa sekä ketsupilla että ilman ja ketsupin kanssa makaronilaatikko maistuu tutulta ja turvalliselta, mutta toisaalta peittää alleen paljon muita herkullisia makuja.

Uskon, että makaronilaatikon tuunattu versio maistuisi hyvin myös lapsille tai vähemmän chilistä pitäville, sillä chilin maku ei ole läpitunkeva eikä pistävä, varsinkin jos sitä käyttää vain puolikkaan teelusikallisen verran.

Mainittakoon vielä että linssit voinee vaihtaa myös muihin linsseihin, mutta punaisiin linsseihin niitä ei välttämättä kannata vaihtaa sillä punaiset linssit muussaantuvat näin pitkillä kypsennysajoilla.

Ravintoarvoiltaan laatikkoa saa entistä paremmaksi jos käyttää esimerkiksi gluteenittomia makaroneja tai täysjyvämakaronia. Ravintohiivahiutaleista saa myös kivasti B-12-vitamiinia ja lehtikaalihan on nyt sitten kaikkein terveellisin asia ever, kuten olemme saaneet jo usemman vuoden lehdistä lukea. Linssit ovat edullisia ja tuovat mukavasti purutuntumaa, proteiinia ja sisältää mm. folaattia, manganesea, rautaa ja b6-vitamiinia.

Aika näyttää jääkö makaronilaatikko päivittäisen ruuan repertuaariin, mutta tämä kokemus oli hyvä. Otin toisen annoksen!

ARVOSANA: 9/10

Kiitos Pidempi Korsi-blogille herkullisesta reseptistä! Edit: Lisään vielä, että kokeilin reseptiä heti seuraavalla viikolla uudelleen ja tuplasin linssien määrän ja käytin Pirkan gluteenittomia pastakierteitä. Maistui edelleen ja aion tehdä reseptiä uudelleenkin taas kun jouluruuat on syöty!

#gluteeniton #pääruoat #uuniruoat #arjenpelastus #pasta #linssi #reseptit

Katso myös nämä tekstit