Blogi

Arjen pelastus: 5 x ihana pasta!

Nämä pastat on käytössä todettu arjen pelastajiksi! Ne ovat helppoja ja nopeita tehdä ja ne voidaan tehdä aineksista, joita ainakin monilta löytyy jääkaapista jo valmiiksi tai aineksista, jotka säilyvät hyvin pitkään. Kaikkien tässä postauksessa esiteltyjen pastojen valmistusaika on noin 12-15 minuuttia, eli sen aikaa kun pasta kiehuu kypsäksi ja muutama minuutti pastan kokoamiseen. Itse teen pastani aina gluteenittomista makaroneista ja parhaimmiksi makaroneiksi olen todennut Semperin Maccheroni -makaronit (Utekramin pastat on ok, Pirkan ja Sam Mills en tykkää). Näissä gluteenittomissa makaroneissa pysyy rakenne hyvänä ja maultaankin muistuttaa mielestäni eniten tavallista vehnämakaronia. Voit käyttää myös esimerkiksi erilaisia papupastoja, esimerkiksi kikhernepastaa (löytyy esimerkiksi Ruohonjuuresta).

Tässä esittelen viisi pastaruokaa, joista varmasti jokaiselle löytyy oma suosikki: valkosipulinen sitruunapasta valkopavuilla ja kesäkurpitsalla, helppo tomaattinen artisokka-oliivi -pasta, kermainen mac 'n' cheese pasta, paahteisen pähkinäinen cashewkerma-pasta ja viimeisenä, mutta ei tosiaankaan vähäisimpänä: yhden kattilan ihmepasta lehtikaalilla. Helppoa, nopeaa ja niiiin hyvää!

VALKOSIPULI-SITRUUNA -PASTA VALKOPAVUILLA

(KAHDELLE)

noin 150g Semper gluteenitonta Maccheroni makaronia 1 tlk (285g) valkopapuja (GoGreen) 1/2 kookas kesäkurpitsa 3 valkosipulinkynttä silputtuna 1,5 tl pakastettua basilikasilppua (Findus) 1/2 sitruunan puristettu mehu 1/2 sitruunan raastettu kuori 1 tl kuivattua basilikaa suolaa pippuria (koristeeksi tuoretta basilikaa) 1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Jos haluat nopeuttaa prosessia, kiehauta teevedenkeittimessä vesi ensin. Laita pasta kiehuvaan veteen ja keitä ohjeen mukaan noin 11-12 minuuttia. 2. Pilko sillä aikaa kesäkurpitsa, valkosipuli, raasta sitruunasta kuorta. Raastaessasi sitruunankuorta, laita raastimen raastinosan päälle leivinpaperin palanen ja pidä sitä raastimen ja sitruunan välissä kun raastat. Näin saat helposti sitruunan kuoren talteen kun se jää leivinpaperiin. 3. Lämmitä toisella levyllä paistinpannussa oliiviöljyä. Kun pannu on kuuma, heitä siihen kesäkurpitsan palat ja valkopavut. Ruskista kauniin kullankeltaiseksi (älä kääntele liikaa) ja mausta suolalla ja pippurilla. 4. Lisää pannulle valkosipuli. Valkosipuli lisätään siksi tässä vaiheessa ettei se vain ehdi palaa. Anna kypsyä hetken aikaa. 5. Kun pasta on valmis, valuta siitä vedet ja laita pasta paistinpannulle. 6. Purista pastan joukkoon puolikkaan sitruunan mehu, lisää raastettu sitruunan kuori, kuivattua basilikaa ja pakastettua basilikasilppua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. 7. Valmiin pastan päälle voit lisätä tuoretta basilikaa koristeeksi ja lorauksen neitsytoliiviöljyä. 8. Myhäile ilosta!

Tämä pastaruoka on ihanan sitruunainen ja raikas mutta samalla yllättävän täyttävä valkopapujen käytön vuoksi. Valkopavut tuovat kokonaisuuteen ihanaa tuhtiutta ja pehmeyttä kun taas sitruuna raikastaa kokonaisuuden. Basilika toimii todella hyvin miedon pastan ja valkopapujen ja kesäkurpitsan vienojen makujen kanssa. Nam!

ARTISOKKA-OLIIVI -PASTA

(KAHDELLE)

noin 150g Semper Maccheroni gluteenittomia makaroneja 1 prk (390g) Pirkka tomaatti-oliivi -pastakastiketta 5 kpl artisokansydämiä pilkottuna (purkissa) 1/2 parsakaalia 1 valkosipulin kynsi (2 rkl valmiiksi kypsennettyjä linssejä, esim. GoGreen) ripaus chilihiutaleita (ei pakollinen) pippuria oliiviöljyä 1. Keitä pastavesi kiehuvaksi. LIsää pasta ja keitä keitto-ohjeen mukaan noin 11 minuuttia. 2. Pilko pastan kiehuessa artisokansydämet ja valkosipuli ja parsakaali. 3. Kun pastan keittoajasta on noin 3 minuuttia jäljellä, heitä pastan keitinveden joukkoon parsakaalin palat. 4. Kuumenna toisella levyllä paistinpannu. 5. Kun levy on kuuma, lisää pannulle oliiviöljy ja valkosipulin kynnet. Kuulota valkosipulin paloja hetki öljyssä. 6. Lisää pilkotut artisokansydämet ja mikäli käytät linssejä, niin myös linssit. Mausta pippurilla ja halutessasi chilihiutaleilla. 7. Lisää pannulle pastakastike. 8. Valuta pasta ja parsakaalit ja lisää pannulle. 9. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää pippuria ja chilihiutaleita. 10. Koristele annos tuoreella rucolalla ja nauti!

Rakastan oliiveja ja kun oliivien maku on kietoutunut läpi koko pastakastikkeeseen, on lopputulos oliivinrakastajan mieleen! Tämä pasta ei kaipaa mielestäni suolaa, sillä Pirkan tomaatti-oliivi-pastakastike on itsessään aivan tarpeeksi suolaista (purkissakin merkintä 'voimakassuolainen'). Olen tehnyt tätä pastaa monta kertaa ja kokeillut hieman erilaisilla yhdistelmillä. Mielestäni paras on artisokalla ja parsakaalilla, mutta myös linssit sopivat, mikäli haluaa lisää proteiinia pastaansa. Linssejä ei kuitenkaan maun puolesta mielestäni kannata laittaa kovin paljon (ellei ole erityinen linssien rakastaja :)), sillä linssien maadoittunut maku imee varsin paljon pastakastikkeen ja oliivin makua itseensä ja muuttaa kastikkeen makua hieman. Vaikka kuvassa olenkin lisännyt pastan joukkoon vegaanista parmesania, mielestäni tämän pastan kruunaa parhaiten tuore rucola. Mmm!

MAC 'N' CHEESE -PASTA PARSAKAALILLA (PIDEMPI KORSI)

(KAHDELLE)

noin 150g pastaa 1/2 parsakaali 1/2 dl ravintohiivahiutaleita 1 dl kaurakermaa (Plantin original on mielestäni paras) 1-2 tl kokojyväsinappia 1/2 tl valkosipulijauhetta 1/2 tl sipulijauhetta 1 tl paprikajauhetta ripaus mustapippuria ripaus suolaa (persiljaa koristeeksi) 1. Keitä pasta ohjeiden mukaan. 2. Pilko parsakaalin varsi ohuiksi paloiksi ja kukinnot sopiviksi paloiksi. 3. Noin 3-4 minuuttia ennen pastan kypsymistä, lisää parsakaali keitinveteen. 4. Kun pasta ja parsakaali on kypsää, valuta vesi pois. 5. Lisää muut ainekset ja mausteet samaan kattilaan. Tarkista maku. 6. Tarjoile tuoreen persiljasilpun tai rucolan kera. Voit ripotella päälle myös vegaanista parmesania tai ravintohiivahiutaleita. 7. Ole iloinen, että olet niin mahtava ja kätevä kokki!

Tätä pastaa tein yhdessä vaiheessa vähintään kaksi kertaa viikossa. Siihen on yksinkertainen syy: se on vain niin hyvää ja niin nopea valmistaa! Juustoinen kermainen maku hurmaa ja saa himoamaan lisää. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole parsakaalia, mutta koska koen pelkän pastan syömisen ilman mitään kasvista outona, niin olen lisännyt siihen yleensä parsakaalia, jota minulla useimmiten on jääkaapissani muutenkin. Sekaan sopisi varmasti yhtä hyvin perinteinen kukkakaali tai vaikkapa jotkut pavut. Itse olen joskus lisännyt esimerkiksi valkopapuja tai kikherneitä, tosin mielestäni valkopapujen maku sopii Mac 'n' Cheeseen paremmin. Olen myös hieman lisännyt mausteita pastaan omaa makuani mukailemaan. Lisäksi olen tykännyt käyttää kokojyväsinappia, koska mielestäni se antaa kivan purutuntuman ruokaan. Voit toki käyttää muutakin sinappia. Resepti on todella helppo ja nopea: mitä muuta voisikaan haluta arki-illan pikaruualta!

KERMAINEN PÄHKINÄPASTA BASILIKALLA JA HERKKUSIENILLÄ

(KAHDELLE)

200g (gluteenitonta) spaghettia tai muusta pastaa 100g herkkusieniä 1 dl cashewpähkinöitä 1 dl Planti original kasvikermaa 1 pieni sipuli 2 valkosipulin kynttä silputtuna 1 tl tuoretta chiliä pilkottuna 1 tl paprikamaustetta tuoretta basilikaa suolaa pippuria 1. Pilko herkkusienet, valkosipuli ja sipuli valmiiksi. Pilko herkkusienet hyvin pieneksi. 2. Laita pasta keittymään kiehuvaan veteen. 3. Pastan kiehuessa hienonna tehosekoittimessa tai yleiskoneessa cashewpähkinät pieneksi muruksi. 3. Lämmitä toisella levyllä paistinpannu ja lisää cashewpähkinät pannulle. Kun cashewpähkinät ovat saaneet kauniin kullankeltaisen sävyn ja ne tuoksuvat hyvältä, poista ne pannulta erilliselle lautaselle odottamaan. 4. Kun pasta on muutama minuuttia vaille valmis, lämmitä paistinpannulla hieman oliiviöljyä ja lisää sipuli, valkosipuli ja herkkusienet. Kuulota kunnes sipuli muuttuu kullankeltaiseksi ja herkkusienet ovat kypsiä. 5. Lisää cashewpähkinät, kasvikerma ja mausteet. 6. Kaada pastasta vesi pois ja lisää pasta muiden ainesten joukkoon paistinpannulle. 7. Tarkista maku. Koristele valmis pasta tuoreella basilikalla ja chilillä.

Tämä pasta on ihanan kermaista ja maistuvaa. Pähkinän, herkkusienten ja kerman yhdistelmä luo ihanan pohjan pastalle, jota tuore basilika ja chili raikastavat mukavasti. Tämä pasta tuhtiudessaan vie kyllä nälän, mutta sen sisältämän kasvikerman ja pähkinän vuoksi suosittelen pysymään kohtuullisessa annoskoossa - mikä on kyllä vaikeaa kun ruoka on näin hyvää! Tämä on myös pasta minkä uskoisin maistuvan myös hyvin sekasyöjille sen kermaisuuden puolesta. Pitääkin tehdä tätä pastaa taas tällä viikolla :)

YHDEN KATTILAN IHMEPASTA LEHTIKAALILLA

(2 ANNOSTA)

200g (gluteenitonta) pastaa 4-6 suurta lehtikaalin lehteä 400g kirsikkatomaatteja (tai muita tuoretomaatteja) 2 valkosipulinkynttä 1 ison sitruunan raastettu kuori 1 litra vettä suolaa pippuria 1. Laita noin litra vettä kiehumaan veden keittimeen. 2. Halkaise kirsikkatomaatit ja poista lehtikaalin lehdistä kova varsi. Pilko lehtikaali. 3. Laita kattilaan reilusti oliiviöljyä. LIsää joukkoon valkosipulinkynsisilppu ja kuumenna hetken aikaa (noin 30 sekuntia). Varo etteivät valkosipulit pala. 4. Lisää joukkoon kirsikkatomaatit, sitruunankuori, suola ja keitetty kuuma vesi sekä pasta. 5. Anna kiehua noin 8 minuuttia (tai noin 2 minuuttia vajaa pastan kokonaiskypsymisajasta). Sekoittele pastaa aina välillä ettei pasta tartu kattilan pohjaan. 6. LIsää lopuksi joukkoon lehtikaali ja anna muhia vielä noin 2 minuuttia. 7. Pastavesi on nyt keittynyt kokoon ja pasta on imenyt itseensä ylimääräisen nesteen ja jäljellä pitäisi olla mukavasti kastiketta ja kypsä pasta. 8. Tarkista maku ja lisää makusi mukaan suolaa, pippuria ja sitruunanmehua. Tarjoile heti.

Tässä pastassa on ihanan kevyt, sitruunainen mutta samalla täyteläinen maku. Lehtikaalin maku on hyvin vieno eikä dominoi millään tavalla pastan makua, vaan pehmeä sitruuna ja tomaatti sekä pastan keitinvedestä syntynyt kastike antavat ihanan maun tälle pastalle. Yhden kattilan pasta on muistaakseni alunperin lähtöisin Italian pohjoisosista, jossa yhteen kattilaan laitettiin kaikkea mitä kaapista löytyi: tomaattimurskaa, oliiveja ja haudutettiin kunnes pasta oli kypsää. Pastan keittyessä muiden ainesten joukossa, kastike luontaisesti suurustuu eikä pitkää kokoonkeittämistä tarvita. Nerokasta, todella helppoa ja aivan todella herkullista!

Mikä on sinun lempipastareseptisi? Mitä resepti kuulosti juuri sinulle kaikkein maukkaimmalta? Kerro mielipiteesi rohkeasti kommenttikentässä!

#wholefoods #pasta #pääruoat #gluteeniton #nopeatruoat #arjenpelastus

Katso myös nämä tekstit