Blogi

5x herkullinen salaatinkastike ilman öljyä

Nämä salaatinkastikkeet ovat todettu toimiviksi kiireisemmässäkin arjessa. Teen yleensä kerran tai kaksi kertaa viikossa kaksi erilaista salaatinkastiketta: toinen salaatinkastike on pähkinä- tai siemenpohjalla, toinen papupohjalla. Erilaiset jatketut hummuskastikkeet ovat suurimpia suosikkejani, niistä lisää joskus toiste. Kaikki tämän kirjoituksen salaatinkastikkeet säilyvät jääkaapissa (ilmatiiviissä astiassa) noin viisi päivää.

Kaikki kastikeohjeeni ovat vegaanisia ja luontaisesti gluteenittomia.

Edelliset öljyttömät salaatinkastikeohjeeni löydät tästä:

Saksanpähkinävinaigrette

Porkkana-tahinikastike

Meillä on kotona tehosekoittimena Vitamix, joka pilkkoo vaikka pieniä kiviä... Huomaathan siis, että matalatehoisemmalla tehosekoittimella joidenkin kastikkeiden valmistus saattaa kestää hieman arviotani kauemmin. Kaikki kastikkeet voi valmistaa myös sauvasekoittimella.

Marjainen salaatinkastike

3 dl (pakaste)vadelmia

1 dl (pakaste)mustikoita

2,5 dl vettä

2 tuoretta taatelia, kivet poistettuna

1/2 rkl sitruunamehua

* Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja lämmitä seosta liedellä koko ajan sekoittaen. Seos saa kiehahtaa kevyesti. Laske levyn lämpötilaa reippaasti ja anna kastikkeen saostua noin puolen tunnin ajan, ajoittain sekoitellen. Tässä työvaiheessa kastike saisi olla paksua ja sakeaa. Jos kastike on vielä juoksevaa, anna sen olla liedellä matalalla lämmöllä vielä 5-10 minuuttia.

* Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä täysin.

* Siirrä jäähtynyt kastike tehosekoittimen kannuun ja anna laitteen käydä kovalla teholla noin puoli minuuttia, tai kunnes seos on pehmeää ja tasaista.

Vinkkejä:

*Mielestäni tämä salaatinkastike toimii kaikista parhaiten pinaattipohjaisiin salaatteihin. Omaan lempisalaattiini kuuluu pinaattia, lempeästi höyrytettyä lehtikaalia, paloiteltuja sitrushedelmiä, rouhittuja pähkinöitä ja rapsakaksi paistettua tofua.

*Tämä kastike toimii buddha bowleissa, mutta myös dippinä omenalohkoille, kastikkeena smoothiekulholle, jäätelölle, jogurtille tai puurolle.

*Saat tästä kastikkeesta sopivan matalan FODMAPin ruokavalioon, kun vaihdat taatelin ruokalusikalliseen vaahterasiirappia (tai sokeria).

*Olen itse huomannut, että kastike on aika makea sellaisenaan. Ehkä voisit kokeilla kastiketta ilman taatelia tai ylimääräisiä makeutuksia?

*Kiireisemmälle kokkaajalle suosittelen kokeilemaan mikrossa keitettyä marjamössöä. Luonnollisesti pikaruokaversio ei ole ihan yhtä hyvä maultaan tai koostumukseltaan kuin ajan kanssa valmistettu, mutta ajaa asiansa!

Tahinikastike

Tämä kastike on oikeastaan levite, mutta hieman notkistettuna (esim. veteen sekoitettuna) toimii vallan mainiosti salaatin kanssa.

2 dl vaaleaa tahinia

1 dl + 2 rkl vettä

1 rkl sitruunamehua

2 tuoretta taatelia, kivet poistettuna

1 valkosipulinkynsi

1 rkl yrttimaustetta

1 tl vähäsuolaista soijakastiketta

* Tahinikastikkeen valmistaminen on todella helppoa. Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimen kannuun ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista ja koostumukseltaan kermaista.

Vinkkejä:

*Kokeile tähän kastikkeeseen etnisistä kaupoista löytyvää tahinia, sillä se on paljon pehmeämmän makuista kuin tavallisista ruokakaupoista löytyvät tahinit.

*Tämä kastike sopii mielestäni parhaiten erilaisten kikhernesalaattien kanssa. Kokeile yhdistää jeeralla ja savupaprikalla maustettuja uunipaahdettuja kikherneitä, paahdettuja kasviksia (esim. porkkanoita tai bataattia) ja kirsikkatomaatteja. Nams!

*Huomaathan, että tahini on korkea FODMAP-pitoisuudeltaan. Mikäli siis seuraat matalan FODMAPin ruokavaliota (eliminaatiovaihe), en suosittele tämän kastikkeen käyttöä.

Sitruksinen salaatinkastike

(noin 5 dl valmista kastiketta)

3 dl appelsiinimehua (tuorepuristettua, jos mahdollista)

reilu 1 dl cashewpähkinöitä

1/2 dl seesaminsiemeniä

2 rkl sitruunamehua

1 tl raastettua appelsiininkuorta

* Liota cashewpähkinöitä vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä. Valuta ja huuhtele pähkinät liotuksen jälkeen.

* Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimen kannuun ja anna koneen käydä kunnes kastike on tasaista (1-2 minuuttia).

Cheddarjuustokastike

Cheddarjuustokastike on yksi kotimme vakiokastikkeista. Teemme tätä verrattain usein, niin tortilloihin kuin salaatteihinkin. Suosittelen testaamaan kastiketta myös paahdettujen leipien päällä!

2 perunaa, kuorittuna ja pilkottuna pieneksi 1 porkkana, kuorittuna ja leikattuna pieniksi kolikoiksi 3 rkl ravintohiivahiutaleita* Vettä (tarpeen mukaan) Valkosipulijauhetta, suolaa, pippuria ja savustettua paprikajauhetta maun mukaan

* Keitä pilkotut juurekset, kunnes ne ovat pehmeitä.

* Kaada keitinvesi pois ja siirrä juurekset tehosekoittimeen.

* Soseuta juurekset nostaen samalla tehosekoittimen kierroksia, lisää vettä tarvittaessa.

* Mausta haluamallasi tavalla ja tarjoile!

* Kastike säilyy jääkaapissa noin viisi päivää.

Vinkkejä ja huomioita:

*Ravintohiivahiutaleet eli oluthiivahiutaleet ovat deaktivoitua hiivaa ja tuovat kastikkeeseen juustoisen maun. Oluthiivahiutaleita on myynnissä vege- ja ekokaupoissa sekä isojen markettien hyllyillä.

* Kastikkeen koostumus riippuu perunan laadusta. Suosittelen kokeilemaan erilaisia perunalajikkeita, jotta löydät itsellesi parhaimman koostumuksen! Itse pidän jauhoisista perunoista, sillä niistä kastikkeesta tulee kermainen.

* Kastikkeeseen voisi halutessaan lisätä myös liotettuja cashewpähkinöitä. * Kastike maistuu parhaimmalta lämpimänä.

* Itsessään kastike sopii matalan FODMAPin ruokavaliota noudattavalle. Varmistathan, ettet käytä valkosipulijauhetta - voit halutessasi maustaa kastikkeen karhunlaukalla valkosipulin sijaan.

Cashewkermakastike

2,5 dl cashewpähkinöitä

2 dl vettä

1 dl tuoreita korianterinlehtiä

2 rkl sitruuna- tai limettimehua

1,5 rkl ravintohiivahiutaleita

1/2 rkl sipulijauhetta

1 valkosipulinkynsi

(suolaa ja pippuria)

* Liota cashewpähkinöitä vähintään 2 tuntia. Valuta ja huuhtele liotetut pähkinät.

* Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimen kannuun ja anna koneen käydä, kunnes kastike on tasaista.

Vinkkejä: * Nauti kastike tacojen tai tortillojen kanssa, salaatinkastikkeena tai dippikastikkeena kasviksille!

* Kokeile erilaisia yrttejä: omiin suosikkeihini kuuluu vastaava kastike tuoreella basilikalla maustettuna. * Cashewpähkinät ovat high FODMAP, joten ne eivät sovellu matalan FODMAPin ruokavaliota noudattaville. Suosittelen kokeilemaan reseptiä esim. auringonkukansiemeniä hyödyntäen! Matalan FODMAPin versioon korvaisin sipulijauheen karhunlaukalla ja jättäisin ohjeen valkosipulinkynnen kokonaan pois.

#fodmap #kastikkeet #salaatti #lisukkeet #mealprep #levite #terveellinenruoka #gluteeniton #reseptit #pääruoat #wholefoods

Katso myös nämä tekstit
Uusimmat tekstit
Arkisto
Hae asiasanoilla
No tags yet.
Seuraa meitä somessa
  • Instagram - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle

© 2021 Vegan Fitness Oy