Blogi

Vegaaninen carbonara portobellopekonilla

Inspiroiduin kokeilemaan reseptiä tältä vegaaniselta huippukokilta, katsottuani tämän ruokakateutta aiheuttavan videon Youtubesta. Videolla sekasyöjät kokeilevat New Yorkissa sijaitsevan, erittäin kuuluisan vegaanisen ravintola-kahvilan By Chloe:n ruokia ja arvostelevat ne: eivätkä he voi uskoa miten herkullisia ruuat ovat! Kuola valuen mietin jo lentolippujen hankkimista New Yorkiin, mutta käytyäni Chef Chloen nettisivuilla, huomasin, että voisin hieman nopeamminkin saada osan herkullisuudesta lautaselleni. Mielenkiintoiset reseptit nettisivuilla saivat minut innostumaan ja päätin kokeila Chef Chloen sivuilta löytynyttä vegaanisen carbonara-pastan reseptiä. Tämä resepti on inspiroitu siis vegaanisen kokin, Chef Chloen reseptistä, jossa käytetään portobellon sijasta shiitakesieniä. Muuten resepti on lähes täysin samanlainen kuin hänen reseptinsä, mutta koska Suomessa on välillä vaikea löytää shiitakesieniä (ja lisäksi ne voivat olla aika kalliita), niin päätin kokeilla portobellosienillä. Erityisen hyvää tässä reseptissä on se, että kastike muodostuu pehmeästä tofusta ja hyvin helpoista raaka-aineista. Tämä pitää ensinnäkin rasvamäärän alhaisena ja toisekseen pastasta on kiva saada myös ekstraproteiinia kastikkeen kautta! Lisäksi jos kastiketta jää, niin se sopii todella hyvin leipien päälle levitteenä (tai maistuu myös oikein hyvin sellaisenaan - muista jättää jotain myös pastan seuraksi...;)).

Portobellopekoni valmistuu mukavasti uunissa samalla kun pasta keittyy ja kastike valmistuu. Täytyy sanoa, että olin hämmentynyt miten "pekonista" tuo portobellopekoni on. Näiden vegaanisten 'pekonien' syönti saa minut miettimään yhä useammin, että pekonista ei tee hyvää se sianliha, vaan suolaisuus ja rapeus. Sen saman saa niin helposti kasvituotteilla ja terveellisemmin, että uskon että moni hämmästyisi suuresti maistaessaan esimerkiksi tätä todella simppeliä vegaanista 'pekonia'! Se on rapeaa, suolaista ja jos siihen haluaa vielä savuista makua, niin voi lisätä hieman savupaprikaa tai nestemäistä savua. Itselleni maistui hyvin näin perusohjeellakin! Lisäksi en itse ole mikään suuri sienien ystävä, mutta tämä portobellopekoni ei maistu mielestäni edes sieniltä, vaan itseasiassa vain suolaiselta, rapealta ja...pekoniselta! Portobello pienenee runsaasti uunissa, eli sitä voi myös tehdä ihan reilun kasan ja voin luvata että tulee kyllä syötyä. :D

VEGAANINEN CARBONARA PORTOBELLOPEKONILLA

(2 ANNOSTA)

4dl (gluteenitonta kikherne-)pastaa 250g pehmeää tofua 1 pieni sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 rkl sitruunanmehua 0,75 dl vettä 1 tl suolaa rouhittua mustapippuria (hieman oliiviöljyä) persiljaa koristeeksi

PORTOBELLOPEKONI

2 isoa portobellosientä 30 ml oliiviöljyä (tai reilu kulaus) 0,5-1 tl suolaa rouhittua mustapippuria

1. Pilko sienet isoiksi suikaleiksi ja levitä ne uunipellille. Mausta pippurilla, suolalla ja oliivöljylllä, pyörittele niin että mausteet levittyvät tasaisesti sienien pinnalle. Asettele sienet niin etteivät ne ole toistensa päällä. Paista uunissa noin 190 asteessa 20-25 minuuttia. 2. Laita pasta kiehumaan. Itse käytin gluteenitonta Semperin Maccheroni-pastaa. Muutkin pastat käyvät. 3. Pilko sipuli ja valkosipuli. 4. Lisää tilkka oliiviöljyä pannulle ja paista sipulia ja valkosipulia pannulla, kunnes ne pehmenevät. Jos sinulla on erinomaisen hyvä paistinpannu, voit kypsentää sipulit myös ilman öljyä. 5. Laita tehosekoittimeen pehmenneet sipulit, tofu, sitruunanmehu, suola. Lisää osa vedestä. 6. Pyöräytä kastike tehosekoittimessa kunnes kastike on silkkistä. Lisää loput vedestä jos tuntuu, että kastike on liian kiinteää. 7. Kun pasta on kypsää, valuta siitä vesi pois ja sekoita joukkon kastike. 8. Ota portobellopekoni uunista ja koristele annos portobellon paloilla ja tuoreella persiljalla.

Portobellosienet ovat ihanan rapeita ja suolaisia ja pasta kermaista. Tofun maku maistuu kyllä pastakastikkeessa, joten aivan kermaa se ei muistuta, mutta kokonaisuus on kyllä oikein hyvä. Tuo kastike itsessään on todella hyvää ja portobellopekonit voisi syödä aivan hyvin vain sellaisenaan makupaloina - nam! Aivan perinteiseltä carbonaralta tämä resepti ei maistu, mutta siinä on paljon samaa ideaa ja maistuu oikein hyvältä. Terveyden puolesta tämä pasta voittaa perinteisen carbonaran tietenkin 10-0. :) Vähärasvaisuus (ja kaikki rasva tietenkin hyviä kasvirasvoja), gluteenittomuus ja tofun tuoma proteiini ovat ehdottomasti tämän aterian terveydellisen annin parhaimpia puolia. Ehkä joku päivä pääsen vielä New Yorkiin maistelemaan Chef Chloen herkkuja ihan paikan päällä. Sitä odotellessa onkin hyvä käydä hänen nettisivunsa reseptit läpi ja testata kotona...:) Kokeile sinäkin ja kerro mitä tykkäsit!

#pasta #pääruoat #gluteeniton #proteiinipitoinen #reseptit

Katso myös nämä tekstit