Blogi

Intialainen kikherne-bataattikeitto


Päätin talvisen päivän kunniaksi tehdä lämmittävää intialaista keittoa ja koska keitosta tuli niin hyvää, päätin jakaa reseptin kanssanne! Keiton ideana toimi Vegan Richan kikhernecurryresepti, mutta halusin itse tehdä tästä nimenomaan keiton ja lisäsin joukkoon muutamia aineksia tehdäkseni siitä juuri itselleni mieluisen. Keiton liemi on erinomainen, täynnä lämpöistä mausteisuutta hyvällä balanssilla, johon tuo kuitenkin raikkautta sitruunanmehu sekä pinaatti. Keitto valmistuu nopeasti arkenakin ja aineksia voi myös hieman vaihdella oman mieltymyksen mukaan; bataatin voi korvata kokonaan perunalla tai perunan voi jättää pois, bataatin tilalla voisi hyvin käyttää myös esimerkiksi kurpitsaa. Liemi sekä liemen ihanaa makua imeneet juurekset sekä kikherneet ovat tässä juju. Liemi ei ole kovinkaan tulista, mutta toki loppuvaiheessa voi lisätä hieman lisää cayennepippuria, jos siltä tuntuu. Jos teet keittoa lapsille tai haluat vielä pehmeämmän lopputuloksen, voit lorauttaa joukkoon hieman kookoskermaa ja keitosta tulee tällöin kermaisen täyteläinen currykeitto. Tämä keitto on myös superterveellinen; intialaiset mausteet kuten kurkuma, inkivääri ja cayenne ovat hyviä lämmittämään kehoa ja kikherneet ja pavut varmistavat proteiinin saannin. Keitossa on myös vain tilkka öljyä ja sen voi myös helposti valmistaa täysin öljyttömästi niin halutessaan. Mikäli aiot esimerkiksi tuplata reseptin ja syödä useampana päivänä, suosittelen että aina lämmittäessäsi lisäät mukaan annokseen sopivan määrän ohuita papuja. Tällöin ne pysyvät rapsakoina ja kauniin vihreinä!

INTIALAINEN KIKHERNE-BATAATTIKEITTO (4:LLE)

1 tl kookosöljyä (paistamiseen)

1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 2 cm pätkä inkivääriä (tai noin 1 tl inkivärijauhetta) 1 tl kuminansiemeniä (kokonaisia) 1 tl korianterijauhetta 1/2 tl kurkumaa 1/2 tl garam masala 1/4 tl kanelia 1/4 tl mustapippuria 1/4 tl cayennepippuria 1 tl suolaa (tai enemmän maun mukaan) 2 tl sitruunanmehua tai omenaviinietikkaa 285g kikherneitä (esim. Pirkka kartonki) 3 dl pilkottua bataattia (eli noin 1 bataatti) 2 dl pilkottua perunaa (noin 3 perunaa) 3 tomaattia 6-7 dl vettä 100 g ohuita papuja (pakaste) (tai esim. pakasteherneitä) 100 g lehtipinaattia (pakaste) (tai kokonainen rasia tuoretta) 1. Pilko sipuli, valkosipuli, inkivääri sekä perunat ja bataatit sekä tomaatit. 2. Kuumenna kattilassa pieni määrä öljyä. 3. Lisää öljyyn kuminansiemenet ja anna paahtua noin 2-3 minuutin ajan tai kunnes niistä irtoaa hyvä tuoksu ja siemenet ovat saaneet hieman väriä. 4. Lisää kattilaan sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuulota kunnes sipuli pehmenee. Voit lisätä tarvittaessa kattilaan hieman vettä. 5. Lisää kattilaan muut mausteet. 6. Lisää kattilaan tomaatit ja hieman vettä. Anna tomaattien pehmentyä noin 5 minuuttia kattilassa. 7. Lisää kattilaan bataatti, peruna ja kikherneet sekä vesi. 8. Anna kiehua kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes bataatit/perunat ovat kypsiä. 9. Lisää lopuksi lehtipinaatti ja ohuet pavut. Sekoita ja peitä kannella ja anna olla noin 2 minuuttia. 10. Tarkista maku ja lisää sitruunanmehu/omenaviinietikka sekä tarvittaessa suolaa. (Halutessasi voit lisätä joukkoon myös kookoskermaa)

#gluteeniton #keitto #pääruoat #proteiinipitoinen #reseptit

Katso myös nämä tekstit