Blogi

Hirssiä, kvinoaa ja munakoisoa

Olin ystäväni kanssa ostoksilla ja tutkiessamme hyllynvälejä, hän suuntasi huomionsa hirssipakettiin. En ole koskaan aiemmin käyttänyt hirssiä ja suhteellisen edullinen hinta (luomuhirssi paketti 500g maksoi n. 2,50e) houkutteli minuakin tarttumaan pakettiin. Päätin kokeilla sitä oitis ja rakkaussuhde syntyi heti! Hirssi on luonnollisesti gluteenitonta ja maku on mieto ja mielestäni muistuttaa hyvin paljon kvinoaa, mutta rakenne on ehkä hieman enemmän couscousmainen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja tässä siis yksi idea hirssin käyttöön! Tämän reseptin voi tehdä myös pelkästään hirssistä tai pelkästään kvinoasta, mutta mielestäni näiden kombinaatio toimii hyvin: kvinoasta saa hyvin proteiinia ja koska keittoajat ovat suunnilleen samat kummassakin (kvinoa usein 15-20min mutta olen huomannut että minun tarvitsee usein keittää kvinoaa pidempään, noin 25 miinuuttia), käy niiden samanaikainen keittäminen mainiosti. Tämä annos on myös todella nopea valmistaa, sillä kaikki valmistuu noin 30 minuutissa. Tuore persilja, varhaissipuli pieneksi pilkottuna ja chili tekevät ruuasta myös hyvin kauniin ja tästä saa näyttävän annoksen helposti. Sitruunanmehu ei ole pakollinen, mutta se antaa mukavan raikkauden. Tämän reseptin saa helposti tehtyä myös täysin ilman rasvaa, mikä ainakin tuntuu itsestäni varsinkin kesällä todella hyvältä omassa kehossani. Rasvaa tulee joka suunnasta niin paljon, että joskus raikas ruoka ilman öljyjä maistuu mainiolta ja haastaa myös ajattelemaan kuinka hyvää ja täynnä makua ruoka voi ollakaan ilman rasvaa.

Mielestäni hirssi-kvinoa-sekoitus muistuttaa koostumukseltaan ja ulkonäöltään jokseenkin paljon risottoa, mutta maut ovat enemmän Lähi-Idän couscoussalaattien maailmasta. Hirssi-kvinoan voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä ja se sopii oivallisesti myös lounasevääksi. Mausteita voi myös varioida ja sekaan sopisi mielestäni erinomaisesti myös esimerkiksi aurinkokuivattu tomaatti, rucola tai erilaiset pähkinät ja erityisen hyvin sopisi myös granaattiomena, jota valitettavasti minulla ei tällä kertaa ollut kaapissa. Lopputulos oli kuitenkin todella hyvä ilmankin. Tässä siis yksi idea hirssin käytölle!

HIRSSI-KVINOA JA MUNAKOISOA

(KAHDELLE)

Hirssi-kvinoa-'risotto' 1 dl kvinoaa 1 dl hirssiä 1/2 kasvisliemikuutio suolaa 1 kevätsipuli/varhaissipuli varsineen 1 chilipalko tuoretta persiljaa (sitruunanmehua) Munakoisopihvit Keskikokoinen munakoiso 1 tl valkosipulijauhetta 1 tl suolaa 1 tl paprikajauhetta (oliiviöljyä) 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 2. Huuhtele hirssi ja kvinoa huolellisesti, niin että vesi on kirkasta. 3. Keitä hirssejä ja kvinoaa paketin ohjeen mukaan noin 25 minuuttia. 4. Pilko munakoisoista noin 1cm paksuisia pihvejä. Mausta pihvit ja halutessasi voit lisätä munakoison pintaan hieman oliiviöljyä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. 5. Paista munakoisoja uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes olet saanut hirssi-kvinoa-risoton tehtyä. 6. Pilko valmiiksi varhaissipuli varsineen, chilin palko (käytä vain puolet jos olet herkkä chilille tai jätä kokonaan pois) ja persilja. 7. Kun hirssi-kvinoa-seos on valmis, valuta se hyvin ja lisää sen jälkeen varhaissipulin, chilin ja persiljan joukkoon ja sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 8. Ota munakoisot uunista. 9. Voit tarjota ruuan lisäkkeenä esimerkiksi kaurafraichesta tehtyä kastiketta (esimerkiksi valkosipulinen sopii hyvin). 10. Nauti ihanasta ruuasta!

#pääruoat #proteiinipitoinen #gluteeniton #reseptit #kvinoa

Katso myös nämä tekstit