Blogi

Etiopialainen linssipata ja porkkana-flatbread

Oletko koskaan kokeillut tehdä afrikkalaista ruokaa? Aika usein ruokablogeissa ja muutenkin ravintoloissa näkee monia ruokakulttuureita kuten italialaista, japanilaista, amerikkalaista, nepalilaista ja jopa hieman harvinaisempia kuten vaikkapa kreikkalaista tai unkarilaista, mutta hyvin harvoin missään saa afrikkalaista ruokaa. Afrikkalainen kulttuuri tuntuu muutenkin olevan ehkä meille suomalaisille vieras - ainakin minulle on ollut! Afrikassakin on monia erilaisia ruokaperinteitä ja monia erittäin herkullisia sellaisia - vegaanisenakin tietty! Tämä on oma versioni etiopialainen linssipadasta ja se on yksi lempiresepteistäni: se on täynnä erilaisia mausteita, maku on syvä ja mausteinen ja raaka-aineet ovat terveellisiä ja ravitsevia. Tein tällä kertaa linssipadan seuraksi porkkanasta flatbread-leipäsiä, jotka tehdään yksinkertaisesti vain porkkanasoseesta ja (gluteenittomista) jauhoista ja paistetaan kuumalla pannulla pienessä määrässä öljyä. Flatbread sopii mainiosta tämän etiopialaisen linssipadan seuraksi ja käy "lusikasta". Mausteista sen verran, että vaikka kuulostaa, että mausteita on kovin paljon, niin silti linssipadan makumaailma on hyvin pehmeä, mausteinen eikä runsaasta cayennepippurin määrästä huolimatta se ole juuri lainkaan tulinen. Tämä sopisi siis myös hyvin lapsillekin, varsinkin jos se vielä tarjoillaan riisin kanssa, joka vielä entisestään pehmentää makua.

ETIOPIALAINEN LINSSIPATA 6 ANNOSTA VALMISTUSAIKA: 30 MINUUTTIA

2,5 dl vihreitä linssejä (kuivana) 1 iso myskikurpitsa (tai 2-3 bataattia) 1 purkki (500ml) tomaattimurskaa 1 purkki (400ml) kookosmaitoa 4-6 dl kasvislientä (esim. 1 kasvisliemikuutio ja vettä) 2 tl oliiviöljyä 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 pala inkivääriä (noin 2 cm x 2 xm) 70g-140g tuoretta pinaattia Mausteet: 2 tl inkiväärijauhetta 2 tl paprikamaustetta 1,5 tl cayennepippuria 1 tl suolaa 1 tl korianteria 1 tl juustokuminaa 1 tl maustepippuria 1 tl kardemummajauhetta 1/2 tl muskottipähkinää 1/2 tl kanelia 1/2 tl neilikkaa (Valinnainen askel: Voit liottaa linssejä 1-2h ennen ruuanlaittoa tai jopa yön yli jos haluat. Tämä nopeuttaa linssien kypsymistä ja saattaa joidenkin mukaan parantaa linssien sulamista mahassa herkkämahaisilla, mutta se ei ole kuitenkaan välttämätöntä)

1. Pilko sipuli ja valkosipuli. 2. Poista myskikurpitsasta kova kuori ja kaavi sisältä siemenet pois. 3. Paloittele myskikurpitsa pieniksi paloiksi. 4. Huuhtele linssit. 5. Laita kattilan pohjalle pieni määrä öljyä tai vettä ja kuulota sipulia (valkosipuli lisätään myöhemmin) kunnes se on pehmeää. 6. Lisää kattilaan linssit, myskikurpitsa, valkosipuli, inkivääri, tomaattimurska sekä kasvisliemi 4 - 6 dl (mikäli liotit linssit etukäteen, tarvitset vähemmän nestettä). Myös myskikurpitsan/bataatin koko vaikuttaa tarvittavaan nesteen määrään. 7. Lisää joukkoon kaikki mausteet paitsi suola. 8. Anna kiehua hiljalleen keskilämmöllä noin 20-25 minuuttia kannen alla. Lisää tarvitaessa vettä. 9. Kun linssit ja myskikurpitsa ovat pehmeitä, lisää joukkoon suola ja kookosmaito ja tarkista maku. Anna kiehua vielä hetken aikaa. 10. Lisää lopuksi pinaatti ja ota pata pois liedeltä. 11. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi riisin, kvinoan tai porkkana-flatbreadin seurana.

PORKKANA-FLATBREAD 10 KPL VALMISTUSAIKA: 1 TUNTI

2,5 dl porkkanasosetta (4 keskikokoista porkkanaa) 4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Semper kuitupitoinen jauhoseos) ripaus suolaa Huom. - Voit käyttää porkkanan tilalla esim. bataattia tai perunaa. - Voit käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja, jos haluat - Voit lisätä taikinaan haluamiasi mausteita - Suosittelen varaamaan 2 kpl per syöjä (lapsille 1 kpl)

1. Kuori porkkanat ja pilko ne paloiksi. 2. Keitä porkkanat pehmeäksi. Tässä menee yleensä noin 20-25 minuuttia. 3. Laita porkkanat tehosekoittimeen. Halutessasi voit lisätä hyppysellisen suolaa tai muita mausteita. 4. Lisää jauhot porkkanasoseeseen. 5. Sekoita haarukalla ja jatka käsin. 6. Taikina on sopivaa kun se pysyy kokonaisena hyvin kädessäsi ja siitä muodostuu helposti pehmeä pallo, joka ei kuitenkaan jää käsiin kiinni. Älä kuitenkaan ylityöstä taikinaa, sillä silloin joudut jatkuvasti lisäämään lisää jauhoja ja flatbreadista tulee kovaa. 7. Anna taikinan levätä noin 10-20min ennen kuin jaat sen osiin ja kaulitset sen. 8. Kaulitse taikinasta noin kämmenenkokoisia ohuita lättyjä. Käytä reilusti jauhoa, mutta pyyhi suurin osa jauhoista pois ennen kuin paistat flatbreadin. 9. Paista kuumalla pannulla (parhain on esimerkiksi valurautapannu) kummallakin puolella pienessä määrässä mautonta öljyä. Voit tarvittaessa myös lisätä pannulle öljyn tilalla vettä. 10. Lättynen paisuu paistettaessa ja kuuma ilma menee lättysen sisälle. Tämä on tarkoitus sillä kuuma ilma paistaa lättysen sisältäpäin. 11. Flatbread on valmis kun sen kummallakin puolella on tummia paistumakohtia. 12. Peitä valmiit flatbreadit puhtaalla keittiöpyyhkeellä. 13. Tarjoile lämpimänä.

#afrikkalainen #etninen #linssi #keitto #pata #leivonta #gluteeniton #reseptit #proteiinipitoinen

Katso myös nämä tekstit