Blogi

Vegaaniurheilija matkustaa

Tämä kirjoitus on jatko-osa Vegaani matkustaa -kirjoitukseen. Ensimmäinen osa matkustusaiheisesta blogitekstisarjasta koski vegaanista ruokailua ulkomailla. Voit lukea Vegaani matkustaa -kirjoituksen kokonaisuudessaan täällä. Tässä kirjoituksessa kerron, miltä urheilijan arki näyttää matkustaessa.

Tätä tekstiä kirjoittaessani istun terassilla Bulgariassa, kymmenisen kilometriä Sofian kaupungista kohti vuoristoa. Olemme matkalla koko perheen kanssa, eli matkassa on vanhempani, veljeni tyttärensä kanssa ja meidän perheemme eli Sami, kymmenvuotias poikapuoleni ja minä. Olemme Samin kanssa joukon ainoat vegaanit, joskin koko suuri perheemme syö matkoilla seurassamme pääasiassa vegaanisesti.

Bulgariassa on tähän aikaan vuodesta poikkeuksellisen hyviä tomaatteja, mansikoita ja muita hedelmiä. Soijamaitoa löytyy suurimmista kaupoista, tofua tai muita vegaanisia "erikoistuotteita" ei niinkään. Syömme siis pääasiassa juureksia, erilaisia salaatteja ja hedelmiä. Proteiinit saamme pähkinöistä, siemenistä ja keitetyistä palkokasveista.

Matkustamme suurimmalta osin pelkkiä käsimatkatavaroita kantaen. Matkoille on helppo ottaa mukaan uimapuku (ei vie tilaa juuri lainkaan!), juoksulenkkarit ja joogamatto. Esimerkiksi Mandukan matkamatto on kevyt ja helppo ottaa mukaan matkalle. Treenivaatteet mahtuvat pieneen tilaan. Oma kikkani on pakata treenivaatteet pieneen pakettiin, esimerkiksi juoksulenkkareiden sisään, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa matkalaukusta.

Suunnittele loman treenit sen mukaan, mihin olet menossa

Oletko matkalla kaupunkilomalle, jossa tiedät käveleväsi kilometritolkulla joka päivä? Jos et ole tottunut pitkiin päiviin jalkojen päällä, kannattaa treenit suunnitella kävelyaktiviteetin ympärille. Juoksutreeni ei ehkä ole tähän paras mahdollinen vaihtoehto. Onko majapaikassasi uima-allasta? Jos on, voit toteuttaa pienen vesitreenin ennen aamupalaa ja kellutella altaassa illalla. Iltaisin voisit vaikka venytellä, painottaen venytyksissä erityisesti alaraajojen lihaksia. Kävellessä pohkeet, etureidet, lonkankoukistajat, takareidet ja pakarat tuppaavat kiristyä ja väsyä, joten keskity venytyksissäsi niihin. Selän lempeät kierrot rentouttavat koko vartaloa. Helppo tapa rentouttaa kipeitä ja väsyneitä jalkapohjia on pakata mukaan golfpallo, jonka yli voit rullailla jalkapohjiasi pitkien kävelyntäyteisten päivien jälkeen.

Oletko matkalla rantalomalle, jossa vietät eniten aikaa altaan reunalla tai rannalla löhöillen? Jos olet matkalla hyvinkin kuumaan ilmastoon, muista tämä: emme suosittele keskipäivän treenejä, joten painota harjoittelu aamuun tai myöhäiseen iltaan. Jos omaan treeniohjelmaasi kuuluu juokseminen, suosittelen ehdottomasti rannalla juoksemista aamutreeninä! Ole kuitenkin varovainen nilkkojesi kanssa, sillä hyvin pehmeässä rantahiekassa nilkan nivelsiteet ovat kovilla. Vaihtoehtoisesti voisit tehdä lyhyen lihaskuntotreenin, esimerkiksi rantatuolia käyttäen. 

Riippumatta siitä mihin menet, voit käydä tutustumassa paikallisiin joogastudioihin tai -shaloihin ja kuntokeskuksiin. Useimmissa suurissa kaupungeissa löytyy jooga- ja ryhmäliikuntatunteja myös englanninkielellä. Voit myös haastaa itsesi ja kokeilla joogatuntia paikallisella kielellä! 

Meillä on hauskoja kokemuksia saksankielisestä Jivamukti-joogasta. Ymmärsimme vain sanskritinkieliset asanat, mutta kaikki muu meni täydellisesti ohi! Otimme harjoituksen oman kehon kuunteluna, tutkaillen mitä tuntemuksia asanat saavat aikaan kehossa. Oi, kunpa olisin saanut Samin ilmeet tunnin aikana videolle!

Suunnittele matkan treenit lomaa edeltävän treenijakson mukaan

Onko takana todella intensiivinen treenijakso? Onko edellisestä kevennetystä treeniviikosta aikaa? Loman voi käyttää myös aktiiviseen palautukseen. Lotraa uima-altaassa tai rantavedessä, tee pitkiä kävelyitä maisemia ihaillen tai vieraile paikallisella joogashalalla osallistumassa uudenlaiselle joogatunnille. Tee sellaisia asioita, jotka tuntuvat aidosti hyvältä. Jätä aktiivisuusranneke kotiin ja unohda hetkeksi treenien suorittaminen. Voit käyttää lomaviikkosi itsesi tutkiskeluun ja kehoosi tutustumiseen. Voit kirjata ylös aktiviteetteja, jotka saavat olosi energiseksi ja rennoksi. 

Lomailu on myös otollista aikaa opetella uusia rutiineja. Jos treenaaminen ei kuulu tavalliseen elämäntapaasi, voit ottaa pienin askelin fyysisen harjoittelun osaksi päiviäsi. Ehkä käyt kokeilemassa uusia ryhmäliikuntatunteja, ehkä aloitat kevyen hölkkäharrastuksen. Ehkä uit päivittäin tai aloitat kehonpainoharjoittelun. Päätätpä aloittaa minkä tahansa harrastuksen lomalla, varmista että harrastus on sellainen, joka tuo sinulle iloa ja energiaa. Lomalla ei kuulu stressata, edes treenaamisesta.

Ulrikan treenipäivä lomalla

Herään useimmiten hyvin aikaisin aamulla. Käytän ensimmäisen tuntini aamurutiineihini: meditaatioon, erilaisiin henkisiin harjoituksiin ja lyhyeen treeniin. Vasta treenin jälkeen syön aamupalan. 

Loppupäivän treenit määräytyvät pääasiassa sään mukaan. Jos ulkona on kovin kuuma, saatan oleilla lasten kanssa uima-altaassa. Jos sää on viileämpi, käyn tekemässä mäkivetoja juosten ja myöhemmin lihaskuntotreeniä kehonpainoharjoitteluna. Omaan kehooni raskaat harjoitukset sopivat parhaiten aamuihin ja aamupäiviin, jolloin olen luonnostaan virkeimmilläni. Sami taas on aamu-uninen: hänelle parhaat aamutreenit ovat kevyitä ja herätteleviä. Raskaammat (voima-)treenit toimivat hänelle parhaiten iltaisin. Näin me ollaan kaikki erilaisia. :)

Oma treeniviikkoni on juuri nyt kevennetty, sillä olen treenannut hyvinkin kovaa viime kuukaudet. Teen harjoituksia, jotka tuntuvat minusta hyvältä. Treeneissä keskityn hyvän fiiliksen löytämiseen. Kovat harjoitukset ovat tällä viikolla lyhyitä, maksimissaan 20 minuutin pituisia intervallityyppisiä treenejä.

Jos keho kaipaa lepoa, annan sille lepoa. Lepo ei omalla kohdallani tarkoita sohvalla makaamista, vaan aktiivista palautumista esimerkiksi rennon kävelyn ja altaassa kelluttelun myötä. Teen iltaisin venyttelyä tai yin-joogaa edistääkseni palautumista päivän lyhyistä harjoituksista.

Tänä aamuna tein 16 minuutin kovatehoisen allastreenin HIIT-tyylillä, eli korkeaintensiivisena intervalliharjoitteluna. Olen yhdeltä koulutukseltani hydrobicohjaaja, joten allasharjoittelu on minulle omasta takaa tuttua. Tein mm. seuraavia liikkeitä:

  • Delfiinihyppyjä

  • Kerähyppyjä

  • Hiihtohyppyjä

  • Merenneidot eteen-taakse ja sivulta sivulle ilman pohjakosketusta

  • Erilaisia potkuja ja nyrkkeilyjä

Pidin sarjat aika lyhyinä, eli tein noin puoli minuuttia jokaista liikettä, ottaen muutaman syvän hengenvedon ennen seuraavaa sarjaa. Alla olevassa kuvassa on menossa delfiinihyppysarja, joka tuntui kestävän ikuisesti (toistoja 4 x 20).

Ulrikan ruokapäiväkirja lomalla

Ennen aamun HIIT-allastreeniä otin yhden espresson. Aamun treenin jälkeen ravitsin itseäni alla olevassa kuvassa näkyvällä smoothiella, jossa oli 2 banaania, iso kourallinen (kivettömiä) kirsikoita ja ruokalusikallinen kaakaojauhetta. Koristelin smoothieni kukkasilla, auringonkukansiemenillä ja kuivatuilla karpaloilla.

Aamupäivä kului pääasiassa töitä tehden: sähköpostia purkaen, sosiaalista mediaa päivittäen ja toimistossa hääräten. Söimme lounaaksi niin paljon hedelmiä, kun napa veti. Itse söin muutaman kiivin, ison kourallisen kirsikoita, mansikoita ja persikoita. Kuvassa näkyvät vesimelonit söi poikapuoleni.

Tein iltapäivällä toisen vesitreenin, jonka jälkeen söin kaksi keltaista kiiviä (kyllä, kuorineen) ja lueskelin vähän Lihastohtoria.

Päivällinen: iso kulhollinen bataattisosekeittoa, sienirisottoa parsakaalilla ja iduilla. Lisäksi salaattia avokadolla, mansikoilla ja balsamicolla. Jälkkäriksi söin kulhollisen mango-meloni-minttu-sorbettia ja palan vegaanista "juusto"kakkua (kakussa oli soijamaitoa, joka oli hyydytetty chiasiemenillä). Nam.

Annos saattaa näyttää pieneltä, mutta toimi täydellisesti tässä kuumuudessa. Risottoa oli vähintään yhden oman nyrkillisen verran, salaattia hieman sitä enemmän. 

Iltapalaksi syötiin lisää hedelmiä ja marjoja, pääasiassa mansikoita ja vesimelonia. Päivän treenit olivat vähäisiä, joten energiansaantikin jäi kohdallani karkeasti arvioituna noin 2000 kilokaloriin. Reissussa ollessa en stressaa proteiininsaantia, varmistan vain että syön tarpeeksi.

Lomalla syöminen on kohdallani huomattavasti kotiruokailua kevyempää, sillä kulutuskin on huomattavasti vähäisempää kuin arjessa.

Arjen ruokapäiväkirja on tulossa blogiin pian!

Millaisia kokemuksia sinulla on matkustelusta ja treenaamisesta? Koetko, että matkoilla on helppo syödä ja treenata hyvin? 

#matkustaminen #hyvinvointi #vegaaniurheilu

Katso myös nämä tekstit