Blogi

Pinaattinen kikhernemunakas seitansalamilla


Toimin tuutorina Vegaanihaasteessa. Tuutorin tehtäviini kuuluu auttaa uusia vegaaneja ja vegaanisesta elämäntavasta kiinnostuneita kohti eläinystävällisempää arkea. Suurin "työ" on erilaisiin kysymyksiin vastaaminen. Useimmiten kysyttyihin kysymyksiin lukeutuvat ehdottomasti "Mitä korkeaproteiinista voin syödä aamiaiseksi?" "Millä korvaan aamiaismunakkaan?" "Tykkään tosi mausteisista makkaroista, mutta kaupan vegaaniset vaihtoehdot ei oo hyviä. Millä korvaisin ne?"

Päätin vastata kaikkiin näihin kysymyksiin kerralla.

Kikhernejauhot eli gram- tai besanjauhot ovat korkeaproteiininen vaihtoehto kananmunapainotteiselle aamiaiselle. Kikhernejauhoista voi valmistaa gluteenittomia pannareita ja lettuja (näistä lisää toisessa kirjoituksessa), seitania ja soijatonta tofua (resepti tulossa myöhemmin). Edullisimmin kikhernejauhoja saa erilaisista etnisistä kaupoista. Helsingin seudulla Kallio ja Itäkeskus ovat parhaita seutuja kikhernejauhojen metsästykseen. Kikhernejauhoja saa myös Vegekaupasta.

Seitan ei mielestäni ole lihankorvike, vaikka se sellaiseksi mielletäänkin. En ole vielä maistanut täydellistä seitanpihviä, sitä odotellessa!

Voit halutessasi kokeilla seitansalamia lihan sijaan esimerkiksi pizzan päällä tai erilaisissa pastakastikkeissa. Meille seitan on verrattain uusi tuttavuus - noin kaksi vuotta vegaaniutta ehti vierähtää, ennenkuin kokeilin seitanin valmistamista itse. Yllätyin, miten helppoa se onkaan!

Seitan valmistetaan vehnän proteiinista, gluteenista. Jos siis kaipaat täysin gluteenitonta aamupalaa, tee pelkkä kikhernemunakas ohjeen mukaan täyttäen sen palkokasveilla ja tuoreilla kasviksilla.

Seitanin valmistus on helppoa ja todella edullista: maksan yhdestä isosta gluteenijauhopussista 6-7€ ja saan siitä todella monta annosta! Seitania voi helposti pakastaa, jos tuntuu että ohjeen mukainen yksi annos on liikaa. Itse valmistan seitania yleensä kaksin- tai kolminkertaisen annoksen, pakastaen suurimman osan, jotta pakastimessa olisi aina proteiinipitoista syötävää.

Kikhernemunakas (1 annos)

1,5 dl kikhernejauhoja

1,25 dl vettä

2-3 pinaattikuutiota (pakaste)

1 tl rypsiöljyä

1. Sekoita kaikki munakkaan ainekset kulhossa. Anna taikinan tekeytyä hetki.

2. Paista keskilämmöllä molemmin puolin muutaman minuutin ajan, kunnes munakas on kullanruskea.

***

Mausteinen seitansalami (8 annosta)

Kuivat aineet:

3 dl gluteenijauhoja

1 dl kikhernejauhoja

2 rkl oluthiivahiutaleita

1 tl suolaa (käytin pekonisuolaa)

2 tl savupaprikaa

1 tl mustapippuria rouhittuna

2 tl valkosipulijauhetta

1 tl sipulijauhetta

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

Nesteet:

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

0,5 dl soijakastiketta

1 tl nestesavua

1 tl sinappia

3 rkl tomaattipyrettä

2 rkl chiliöljyä

1,1 dl vettä

1. Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään.

2. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla pienessä määrässä öljyä. Mittaa kaikki nesteet tehosekoittimen kannuun ja lisää hieman jäähtyneet sipulit sekaan. Käytä konetta keskinopeudella, kunnes seos on muuttunut tasaiseksi nesteeksi.

3. Sekoita kuivat aineet ja nesteet keskenään tasaiseksi massaksi ja vaivaa sitä hetki.

4. Jaa massa kahteen osaan (suosittelen tähän toimintoon saksia!) ja muotoile niistä kaksi makkaraa. Kääri makkarat tiiviisti alumiinifolioon ja aseta uuniritilälle. Paista makkaroita esilämmitetyssä uunissa 175 asteessa noin 45-60 minuuttia. Mitä paksumpi pötkylä, sitä pidempi paistoaika. Puolessa välissä paistoa kannattaa avata foliota ja kokeilla sormin painamalla, kuinka pehmeää seitan vielä on. Valmis seitansalami on pehmeää, mutta sormesta ei kuitenkaan jää siihen enää jälkeä.

5. Poista alumiinifolio ja anna seitanin jäähtyä. Kääri makkarat tiukasti tuorekelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Seitansalamin maku voimistuu jääkaapissa vietetyn yön jälkeen, mutta on tietysti käyttövalmista heti uunista tultuakin.

***

Oma pinaattinen munakkaani pitää sisällään noin neljäsosan yhdestä seitansalami-pötköstä, yhden kikhernemunakkaan kokonaisuudessaan, puolikkaan sipulin, yhden aurinkokuivatun tomaatin, desilitran pakasteherneitä ja yhden pienen perunan.

Totta puhuakseni mielestäni annos on hieman liian suuri tällaisenaan - näin suuresta proteiinimäärästä ei välttämättä ole hyötyä yhdellä aterialla. Optimaalista lihaskasvua ajatellen proteiineja saisi syödä 20-30 g kerrallaan, muutaman tunnin välein. Voit siis jakaa annoksen kahteen osaan, esim. aamiaiselle ja lounaalle!

Tässä siis kuvan annoksen makrot:

Energiaa 660 kcal

Proteiineja 42 g

Hiilihydraatteja (netto) 77 g

Rasvaa 14 g

Kuituja 17 g

#reseptit #aamupala #fitness #seitan #proteiinipitoinen

Katso myös nämä tekstit