Blogi

Vegaani matkustaa

Perheemme matkustelee verrattain paljon. Käymme ulkomailla monta kertaa vuodessa, matkustaen niin eurooppalaisiin kaupunkeihin kuin Aasian ja Amerikan kaukomatkakohteisiin. Emme käytä pakettimatkoja, joten all inclusive-tyyppiset matkapaketit ovat meille (toistaiseksi) tuntematon käsite.

Tässä blogikirjoituksessa kerromme, miten vegaani voi matkustaa tuntematta oloaan hankalaksi (tai nälkäiseksi!) omatoimimatkoilla. Painotamme tässä kirjoituksessa matkailun Eurooppaan, sillä tunnemme sen kohteet parhaiten.

Euroopassa vegaaninen ruokavalio tunnetaan kohtuullisen hyvin. Kuten Suomessakin, on ulkomailla helpompaa syödä vegaanisesti isoissa kaupungeissa verrattuna maaseudun pikkukyliin. Euroopassa vegaanisia ruokakohteita on esimerkiksi Berliini, Lontoo, Tukholma, Kööpenhamina ja Rooma. Kerromme myöhemmin tässä kirjoituksessa, miten löydät vegaaniset ja vegaaniystävälliset ravintolat uusista kaupungeista.

Mitä eväitä voin ottaa mukaan lentokoneeseen?

Varaudumme useimmiten lentokonematkoihin ottamalla mukaan itse tehtyjä välipalakeksejä tai –patukoita. Kiireessä on helppo napata mukaan esimerkiksi Elovenan välipalakeksi tai jokin muu vegaaninen keksi tai patukka. Voit tutustua vegaanisiin välipalakekseihin ja -patukoihin Vegaanituotteet-sivustolla.

Lennoille ei voi ottaa suuria määriä nesteitä mukaan, joten smoothiet kannattaa syödä kotona ennen lähtöä. Matkalle voi toki pakata mukaan alle 100 ml pakkauksissa olevia hedelmäsoseita, kunhan kaikki pienet pakkaukset mahtuvat litran kokoiseen läpinäkyvään uudelleen suljettavaan pussiin. Säilykkeet lasketaan nesteiksi, joten ananaspurkkeja ja muita hedelmä- ja kasvissäilykkeitä on turha kantaa mukana käsimatkatavaroissa.

Täytetyt leivät ovat aina helppo eväs. Voit täyttää täysjyväleipäsi esimerkiksi hummuksella, paistetulla tofulla, avokadolla ja kasviksilla. Täysjyväviljoista leivottuun eväsleipään voi upottaa myös seitania, maapähkinävoita, aurinkokuivattuja tomaatteja ja paahdettuja kasviksia.

Hedelmät ja marjat ovat helppoja ja hyviä eväitä myös lentomatkoille (huom. mahdolliset rajoitukset esim. Australiaan lentäessä). Itse suosimme hedelmistä omenoita ja banaaneja, sillä ne on helppo kantaa mukana, eikä niiden kuorimiseen tai pilkkomiseen vaadita erityisempiä työkaluja. Myös kuivatut hedelmät ja erilaiset trail mixit ovat hyviä ja ravintorikkaita eväitä. Trail mixeissä suosittelemme valitsemaan suolaamattomat vaihtoehdot.

Tarjoavatko lentoyhtiöt vegaanista ruokaa?

Kannattaa tarkistaa etukäteen lentoyhtiöltä onko vegaaninen ruokatarjoilu ylipäätään mahdollinen. Esimerkiksi Finnairilta saa tilattua vegaaniset ruoat (jotka ovat myös gluteenittomat), ja jopa Finnairin Sky Bistrosta saa tilattua kasvisruokia (keväällä 2017 valikoimissa oli quinoasalaatti, nuudeli-kasviskeitto, oliiveja, .perunalastuja, mustikka-eväspatukkka ja erilaisia juomia). Finnairin verkkosivuilla vegaaninen ruokavalio ei ollut valikoimissa, joten soitimme asiakaspalveluun varmistaaksemme väkivallattoman ruokatarjoilun.

Intian matkallamme Delhistä Helsinkiin Finnairilla oli todella välttävät ruoat: seitsemän tunnin lennolla söimme pienen annoksen gluteenitonta pastaa tomaattikastikkeella (ei proteiininlähdettä), gluteenittoman kuivan (pahvinmakuisen) sämpylän johon ei saanut edes margariinia tai öljyä ja välipalaksi mustikkakeiton. Onneksi olimme osanneet varautua mahdolliseen nälkään ostamalla quinoasnacksejä Delhistä ennen kotiin lähtöä, sillä ateriat lennolla olivat todella ohuita. Suosittelemmekin siis ottamaan omat “porkkanat” mukaan, vaikka lentoyhtiöstä saisikin vegaanista ruokaa.

Mistä löydän vegaanista ruokaa kohteessa?

Tietyissä kaupungeissa, kuten esimerkiksi Berliinissä, on vegaanista ruokaa tarjolla lähes jokaisessa ravintolassa. Näin ei kuitenkaan ole Pariisissa, Wienissä tai Roomassa. Suosittelemme tutustumaan etukäteen HappyCow-nimiseen sivustoon ja sovellukseen, jonka avulla löydät helposti vegaanisia ja vegaaniystävällisiä ravintoloita.

Kuvakaappaus HappyCow-sivustolta. Tällä kartalla näkyy vegaanisia ja vegaaniystävällisiä ruokapaikkoja Rooman keskustan läheisyydessä.

Teimme alkuun sen virheen, että etsimme Happy Cow’sta ainoastaan vegaanisia ravintoloita. Suljimme siten pois kaikki ravintolat, jossa tarjoillaan myös eläinperäisiä tuotteita. Joskus, kuten esimerkiksi edellisellä Rooman matkallamme, käy niin, että parhaimmat vegaaniset ruoat löytyvät vegaaniystävällisestä lihaa tarjoilevasta ravintolasta. Suosittelemmekin siis valitsemaan valikosta kaikki ravintolat ja lueskelemaan arvosteluita eri ravintoloista. Mekin saatamme joskus yllättyä :)

Miten osaan valita sopivan hotellin ja ravintolat?

Vegaaniystävällisiä hotelleja ja B&B-paikkoja on lueteltu jonkun verran Happy Cow-sivustolle. Facebookista löytyy myös matkailuun keskittyviä vegaaniryhmiä, joista voi pyytää vinkkejä muilta matkailevilta vegaaneilta. Kannattaakin kertoa kokemuksista ravintoloista ja jakaa vinkkejä muille vegaanisesti matkustamisesta kiinnostuneille, sillä ilman käyttäjiään ei olisi Happy Cow’ta tai Tripadvisoria. Molemmilla sovelluksilla olemme löytäneet helposti todella hyviä ravintoloita ja jätämme aktiivisesti itsekin kertomuksia kokemuksistamme. Tästä linkistä löydät omat suosikkimme HappyCow-sivustolta. Päivitämme omia arvostelujamme aina matkustellessa.

Jos varaat hotellihuoneen johon sisältyy aamiaisbuffet, voit varautua siihen, ettei vegaaneja ole erikseen huomioitu. Pöytiin ei kanneta kasvimaitoja tai –jogurtteja, levitteitä tai leikkeleitä. Näitä on siis turha odottaa, vaikka hotelliin olisi ilmoitettu etukäteen vegaanisesta ruokavaliosta. Kannattaa kuitenkin kysyä vielä paikan päällä voisiko majoituspaikan keittiö järjestää erityisruokavalion mukaisen aamiaisen.

Continental breakfast-pöydissä on usein erilaisia leipiä*, marmeladeja, hedelmiä, muroja, puuroa, kahvia, teetä ja mehuja. Ostamalla oman soijamaidon saat aamupalasta huomattavasti täyttävämmän ja proteiinipitoisemman.

* Suurin osa leivistä on vegaanisia, mutta kannattaa toki tarkistaa asia henkilökunnalta. Erilaiset piimälimput, croissantit, muffinit ja muut leivonnaiset ovat useimmiten epävegaanisia. Maidon ja kananmunan käytölle voi löytyä yllättäviäkin kulttuurieroavaisuuksia eri maissa. Meidän mieltämissä vegaanisissa tuotteissa kuten sämpylä tai puuro voi kuitenkin löytyä eri maissa reseptistä maitoa tai kananmunaa. Muistathan siis, että lakto-ovo-vegetarismi on huomattavasti yleisempää kuin veganismi ja kaikki ruoka-aineet kannattaa siksi tarkistaa erikseen.

Muista myös, että tavallisille hotelleille on vaihtoehtoja. Airbnb ja muut vastaavat palvelut tuovat majoitukseen helpottavia vaihtoehtoja. Meillä on tapana yöpyä Berliinissä eräässä huoneistohotellissa, jonka naapurissa on iso ruokakauppa. Säästämme pitkän pennin matkakuluissa, kun teemme osan ruoista itse. Huoneistoissa ja huoneistohotelleissa on usein kohtalaisesti varustellut keittiöt, joissa saa helposti kokkailtua itselleen mieluisat aamupalat tai vaikkapa illalliset.

Suosittelemme myös olemaan yhteydessä tavalla tai toisella matkakohteen lokaaleihin asukkaisiin. Facebookin erilaiset kansainväliset vegaaniryhmät voivat toimia tässä vallan mainiosti. Esimerkkejä ryhmistä: Plant Strong Fitness, Vegan bodybuilding & fitness ja Vegan travel. Vegaanit auttavat herkästi toisiaan, myös ulkomailla, joten älä epäröi pyytää apua!

Vegaanipassi

Vegan Societyn vegaanipassi on pelastanut meidät niin Espanjassa, Itävallassa kuin Tsekeissäkin. Vegaanipassi on lähes kaikille virallisille kielille käännetty “passi”, jossa on selkeästi kuvattu mitä vegaani ei syö. Vegaanipassin voi ostaa, tai voit vaihtoehtoisesti etsiä Google-kuvahaun kautta tulostettavan kuvan kohdemaasi vegaanipassista.

Tietyissä maissa, kuten esimerkiksi Intiassa, ihmiset osaavat hyvin englantia, mutteivat välttämättä osaa lukea, joten Vegaanipassi on siellä lähestulkoon turha.

Vegaaninen elämäntapa yleistyy

Vegaaneja on yhä enemmän, joten mahdollisuudet saada vegaanista ruokaa ulkomailla on joka vuosi helpompaa. Älä siis lannistu, jos aikaisemmissa matkakohteissasi vegaanista elämäntapaa ei ole ymmärretty – tilanne voi nykyään olla ihan toinen.

Tulemme jatkossa kirjoittamaan blogipostauksia matkoiltamme, jakaen samalla parhaimmat vinkkimme väkivallattomasta ruokakulttuurista ulkomailla. Ensimmäisenä kaupunkina vuorossa on Rooma, joka hurmasi meidät vegaanisilla croissanteilla ja herkullisilla ruoilla. Stay tuned!

Onko sinulla jokin vegaaniseen matkustamiseen liittyvä tarina, jonka haluaisit jakaa? Kerro siitä meille blogin kommenteissa tai Facebookissa!

#matkustaminen #hyvinvointi #veganismi

Katso myös nämä tekstit