Blogi

Vihersmoothien ABC

Tässä blogikirjoituksessa opetan sinua tekemään kauniin vihreitä smoothieita, jotka eivät maistu sammalelle. Kaikki smoothiet ovat hyvin helppoja tehdä: ainekset huuhdotaan, tarvittaessa kuoritaan ja soseutetaan tehosekoittimessa sileäksi.

Hyvänmakuisen vihersmoothien tärkeimmät elementit ovat:

- Makeus

- Vihreys

- Raikkaus

- Tehokas monitoimikone, blenderi tai sauvasekoitin

1. Makeus

Makeutta saa helposti tuotua smoothieihin erilaisilla hedelmillä ja marjoilla. Huomaathan, ettei sokeria tai siirappeja tarvitse koskaan lisätä smoothieihin! Parhaimmat, pehmeimmät smoothiet saat, kun käytät pohjana ruskeapilkkuisia banaaneja. Ruskeapilkullisia banaaneja voi myös pakastaa! Pakastusta varten suosittelen, että kuorit banaanit ja pilkot ne pieniksi kolikoiksi. Banaanikolikoita sulatetaan huoneenlämmössä 10-20 minuuttia ennen käyttöä. Pakastetut banaanit tuovat smoothieen mukavaa kermaisuutta. Saman kermaisen ominaisuuden saat vähemmällä makeudella käyttämällä avokadoa.

Banaanien käyttö smoothiessa ei ole missään tapauksessa pakollista. Voit tehdä smoothien esimerkiksi mangoja, appelsiineja tai muita keltaisia hedelmiä käyttäen. Yleisenä ohjeena en suosittele, että käytät punaisia hedelmiä tai marjoja vihersmoothiessa, sillä ne värjäävät juoman ruskeaksi.

2. Vihreys

Käytä vihreänä pohjana ensisijaisesti jotain seuraavista: pinaattia, lehtikaalia, parsakaalia, rucolaa, lehtisalaattia, villiyrttejä, minttua, basilikaa ja muita yrttejä – mitä tahansa vihreää syötävää, mitä heviosastolta löydät!

Mikäli käytössäsi oleva sekoitin ei ole kovin tehokas voit käyttää myös valmiina myytäviä viherjauheita, mutta ne eivät ole välttämättömyys.

3. Raikkaus

Makeat vihersmoothiet ilman raikastavaa elementtiä ovat mielestäni tunkkaisen makuisia. Siispä suosittelenkin lisäämään smoothieihin jotain maun raikastajaa, esimerkiksi sitrushedelmistä puristettua mehua (sitruuna ja lime toimivat tässä parhaiten) tai raikkaan makuisia tuoreita yrttejä tai niistä puristettuja eteerisiä tippoja (esim. tuoreet mintunlehdet tai minttuöljytipat).

4. Tehokas monitoimikone, blenderi tai sauvasekoitin

Pehmeimmät ja kermaisimmat smoothiet saat aikaiseksi tehokkaalla laitteella. Tylsillä terillä varustetut laitteet tuottavat lähinnä kokkareisia smoothieita, joissa on ajoittain isojakin sattumia.

Vihersmoothiet kannattaa tehdä korkeilla kierrosnopeuksilla, jotta kovatkin lehdet (kuten esim. lehtikaalinlehdet) soseutuvat täysin. Hyviin vihersmoothieihin ei välttämättä tarvita kaikista kalleimpia tehosekoittimia tai blendereitä: valitse siis kovatehoinen laite, joka rikkoo myös jäitä.

Monet sauvasekoittimet ovat edullisia ja moninverroin tehokkaampia kuin halvat tai keskihintaisetkaan blenderit. Sauvasekoittimella voi smoothien tehdä myös suoraan shakerpulloon jolloin on yksi astia vähemmän tiskattavaa.

Helpoin tapa tutustua viherjuomiin on tehdä smoothie tutuista mauista, pitäen ensimmäiset juomat hyvinkin hedelmäpainotteisina. Kun vihermehuihin on totutellut, voi smoothieista tehdä huomattavasti voimakkaamman makuisia, ilman ylimääräistä makeutta.

Et tarvitse mitään erityistuotteita hyvän vihersmoothien valmistukseen. Suosittelen tutustumaan ensin selkeisiin ja “helppoihin” makuihin ennen kuin maistelet leväjauheita tai muita viherjauhesekoituksia. Esimerkiksi spirulinassa on hyvin voimakas ominaismaku, joka voi alkuun tuntua vaikealta maulta, joka vaatii totuttelua.

Kuten sanoin, ensimmäiseksi kannattaa aloittaa makeista vihersmoothieista. Helppo vihersmoothie voi näyttää esimerkiksi tältä:

2 (ruskeapilkullista) banaania

Iso kourallinen tuoretta babypinaattia

Kourallinen tuoreita mintunlehtiä

Vettä tarpeen mukaan

Huomaa, että voit vaihtaa banaanit mihin tahansa keltaisiin hedelmiin, esimerkiksi mangoihin tai appelsiineihin. Punaisista hedelmistä ja marjoista tulee vihersmoothieissa ruskeita, joten jos haluat pitää smoothiesi herkullisen värisenä, suosi keltaisia, valkoisia ja sinisiä marjoja ja hedelmiä. Saat helposti vaihtelua smoothieesi vaihtamalla mintun esimerkiksi basilikaan tai sitruunamelissaan.

Tässä smoothiessa ei ole juurikaan proteiineja, joten mikäli kaipaat ruokaisampaa smoothieta, lisää sekaan muutama ruokalusikallinen kasviproteiinia tai vaikkapa liotettuja pähkinöitä.

Vihersmoothien voi tehdä myös kotimaisia marjoja käyttäen. Tässä on yksi suosikeistani, jota kutsun nimellä “sininen unelma”:

1-2 banaania

Iso kourallinen pinaattia ja saman verran romainesalaattia tai muuta vihreää salaattia

3 dl pakastemustikoita

Kourallinen tuoretta basilikaa

Vettä

Smoothie ei varsinaisesti ole väriltään vihreä, mutta sisältää ison salaattipohjan verran vihreitä lehtiä.

Seuraavana esittelyssä on huomattavasti energiarikkaampi smoothie, jonka vihreää maku vaatii jo hieman totuttelua.

1 avokado

2-3 lehtikaalinlehteä (poista lehden kova “ranka”)

½ sitruunan mehu

½-1 tl spirulinaa tai muuta viherjauhetta

Vettä tarpeen mukaan

Ja viimeisenä smoothie, jossa banaanit korvataan yllättävällä kasviksella:

½ keskikokoinen kesäkurpitsa

Iso kourallinen salaattia, pinaattia tai lehtikaalia

½ sitruunan mehu

Kourallinen tuoretta minttua tai basilikaa

Vettä tarpeen mukaan

Henkilökohtaisesti pidän smoothieista, jotka ovat helposti lusikoitavissa, luoden niin sanottuja Smoothie bowleja. Koristelenkin smoothieni useimmiten marjoilla ja hedelmillä. Voit siis tehdä smoothieistasi erilaisia aterioita vaihtelemalla koostumusta paksummasta juoksevampaan.

Smoothiet säilyvät huoneenlämmössä muutaman tunnin, joten jos otat smoothien evääksi, juo se pian. Jääkaappisäilytyksessä smoothiet säilyvät noin vuorokauden. Yleisenä ohjeena: mitä tummemman sävyinen smoothie on, sen kauemmin se säilyy ja mitä makeampi smoothie on, sen nopeammin se pilaantuu.

Huomaathan, että raskausaikana voimakkaita vihreitä sisältäviä lehtiä (pinaatti, punajuuren lehti, rucola jne) ei suositella niiden korkeiden nitriittipitoisuuksien vuoksi. Ethän siis tee näitä smoothieita raskausaikana! Korkeat nitriittipitoisuudet eivät sovi lapsillekaan – lasten versioihin voi käyttää esim. appelsiinia, banaania, minttua ja vettä.

Onko tavoitteenasi keventyminen? Aloitamme tammikuussa viisi viikkoa kestävän valmennusryhmän, johon voit osallistua asuitpa missä tahansa. Lue lisää klikkaamalla tätä linkkiä.

Kaikki käyttämäni kuvat ovat itse ottamiani Herkkutrikoissa-instagramtiliäni varten. Kuvien käyttäminen ilman kirjallista lupaani on ehdottomasti kielletty.

#hyvinvointi #reseptit #aamupala

Katso myös nämä tekstit