Blogi

Millainen on vegaani kehonrakentaja?

Vieraskynässä Hans Rohila, Suomen ensimmäinen kisalavalle noussut vegaani kehonrakentaja. Hans kilpaili Classic Bodybuildingissa NFE-messuilla syksyllä 2016.

Vegaani kehonrakentaja Hans Rohila

Veganismi oli minulle vielä melko tuntematon käsite vuonna 2009, kunnes tapasin nykyisen kumppanini. Pääsin tutustumaan kasvissyöjän elämään ja kokeilin monenlaisia vegaanisia ruokia. En ollut aiemmin kokeillut edes soijatuotteita, joista kuitenkin innostuin niiden ravintoarvon ja hinnan vuoksi. Olin vielä alkutaipaleella kuntosaliharjoittelun kanssa enkä tiennyt, että myöhemmin haluan olla kehonrakentaja.

Vuonna 2010 muutimme yhteen kumppanini kanssa ja samaan aikaan halusin keskittyä lihasmassan kasvatukseen. Vaikka asuinkin kasvissyöjän kanssa, en missään vaiheessa joutunut rajoittamaan ruokavaliotani, mutta erilaisten ruokakokeilujen jälkeen halusin syödä entistä enemmän linssejä ja tofua, koska pidin niiden mausta. Aloin hiljalleen käyttää myös lisäravinteita ja monesti päädyin hankkimaan kasviperäisiä proteiinijauheita heran sijaan. Tässä vaiheessa elämää ostin melko vähän lihaa, mutta maitotuotteita meni vielä reilusti. Kumppanini oli hyvin tietoinen sekasyönnin ongelmakohdista ja pystyinkin kysymään asioiden todellisista puolista, joista kieltämättä järkytyin aika paljon. Elin elämääni normaalisti vuoteen 2012 asti kunnes halusin luopua ainakin lihasta. Huomasin, että luopuminen on helppoa kun sen tekee rauhallisesti. Pikkuhiljaa loputkin eläinkunnan tuotteet hävisivät elämästäni saman vuoden aikana enkä halunnut palata takaisin.

Kehonrakennus oli selvemmin mielessä ja etäisesti mietin kilpailemistakin. Sekasyöntiaikoihin verrattuna koin oloni melko samanlaiseksi eikä veganismi todellakaan haitannut kehitystä. Pidemmän päälle huomasin psyykkeeni kohentuvan ja yleisen olotilan tasoittuvan. Sekasyöjänä olin kipeänä muutaman kerran vuodessa, mutta vegaanina flunssat ovat selvästi harvinaisempia eikä oireet kestä kauaa. Kehitystä on toki tullut ajan myötä ja kunto on noussut, mutta koen palautuvani entistä nopeammin vaikka harjoittelu on aina vain haastavampaa.

Maailma on muuttunut paljon siitä kun ryhdyin vegaaniksi. Neljän vuoden aikana olen saanut nähdä isoja muutoksia ruokakauppojen valikoimassa. Aluksi kasviperäiset lisäravinteet täytyi hankkia erikoiskaupoista tai ulkomailta, mutta nyt niitä saa muualtakin. Olen aina ollut innokas proteiinipatukoiden käyttäjä, koska ne ovat käteviä ja usein erittäin herkullisia. Alkuun vaihtoehtoja oli vain pari, mutta nykyään valinnanvaraa on vaikka kuinka paljon ja tarjonta tuntuu kasvavan vuosi vuodelta.

Jo sekasyöjänä olin kiinnostunut siitä, kuinka paljon erilaisia vegaanikehonrakentajia tai -voimailijoita on maailmalla ja kuinka hyvin yhdistelmä toimii. Suomessa piirit ovat vielä melko pienet, mutta maailmalla kovia tekijöitä on ollut jo pitkään. En oikeastaan koskaan ole ollut skeptinen kasvissyönnin mahdollisuuksiin voimaharjoittelun ympärillä, mutta en toisaalta ole kauheasti sellaista nähnytkään. Joskus vuonna 2009-2010 innostuin tutkimaan erilaisia väittämiä kasvikunnan proteiinista ja muista ravinteista, koska väitteet kuulostivat kohtuuttomilta. Todelliset puolet tulivat hiljalleen esiin ja vegaanisen voimaharjoittelun mahdollisuudet olivat entistä selvemmät.

Pari vuotta sitten päätin, että pyrin kilpailemaan klassisessa kehonrakennuksessa. Aiemmin se oli vain pelkkä etäinen haave, koska olin vielä liian hukassa mielenterveysongelmieni kanssa. Veganismi on varmasti edistänyt tätäkin asiaa ajan kuluessa. Valmistautuminen kisoihin oli mielenkiintoista ja hauskaa, mutta lähempänä varsinaista kisakuntoa fyysinen ja psyykkinen vointi meni niin kehnoksi, että luovuttaminen kävi mielessä monta kertaa. Selvisin kuitenkin urakasta sisun ja läheisten avulla ja olen tyytyväinen, etten jättänyt hommaa kesken. Kokemuksen hakeminen oli tässä vaiheessa tärkeintä ja myöhemmin voin miettiä isompiakin tavoitteita.

Vegaanina eläminen on ollut mukavaa ja palkitsevaa. Monet ihmiset ehkä osasivat odottaa, että olen jonain päivänä jonkin sortin kasvissyöjä, mutta aluksi asia herätti myös ihmetystä. Turhauttavia kysymyksiä sateli ja joskus ihmiset vaikuttivat ilkeiltä. Pääsin kuitenkin melko helpolla, koska valtaosa läheisistäni on hyvin suvaitsevaista sakkia. Liikkeelle lähteminen oli vaivatonta, koska rinnalla on ollut koko ajan toinen kasvissyöjä, joten asioita ei ole tarvinnut miettiä yksin. Mukavinta veganismissa on ollut tunne siitä, että tekee jotain merkittävää. Veganismi on myös tarjonnut uusia ihmissuhteita ja yhteistyökuvioita, joiden avulla elämästä on tullut rikkaampaa.

Kehonrakennus on edelleen itselleni rakas harrastus ja veganismi toimii vallan mainiosti sen ympärillä. Olen ensimmäiset kilpailuni kilpaillut ja haluan jatkaa fysiikan rakentamista tulevaisuudessakin, kasvien voimalla. Entiseen ei ole enää paluuta.

***

Hans kirjoittaa blogia nimellä Vegebodausta - voit tutustua häneen lähemmin siellä!

Onko sinulla jokin kysymys, jonka haluaisit esittää Hansille? Jätä kysymyksesi kommenttina tähän blogiin tai Facebookiin.

#vegaaniurheilu #fitness

Katso myös nämä tekstit